Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Izbori u jednom danu smanjiće polarizaciju

''Bez građana i medija koji dobro funkcionišu nećete imati dobru demokratiju'', ocijenio je Bilčik

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik istakao je da je sastanak u Skupštini bio vrlo uspješan.

“Jako je dobro što je naša delegacija tu da pokaže posvećenost Evropskog parlamenta. Mi ćemo nastaviti da sarađujemo, spremni smo da se vratimo sljedeće godine. Želim da se zahvalim građanima i njihovim prijedlozima. Važno je da se dalje realizuju aktivnosti, podstakao bi poslanike da tijesno sarađuju sa građanima”, kazao je Bilčik.

Bečić je odgovarajući na pitanja novinara o zakazanim sjednicama Skupštine i izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi, kazao da je njegova odgovornost bila da podnese takav prijedlog Zakona.

“Nije bilo nikakve favorizacije, motivi su krajnje iskreni. Bilo je iskrene potrebe i želje da zaustavimo polarizaciju. Izmjene Zakona o lokalnim samoupravama, kojima će se objediniti održavanje lokalnih izbora u jednom danu je nešto što je potrebno Crnoj Gori i ne vidim argumente protiv da se izborni procesi objedine”.

Pored sve složenosti političkih odnosa tranzicija vlasti, prema njegovim riječima, ima izazove, ali mu se čini da je poruka pozitivna jer mu se čini da taj proces protiče mirno.

Ističe da što se protesta novinara tiče, mnogo je neriješenih pitanja.

“Mnogo je neriješenih napada na medije. To je poruka da svi zajednički moramo da riješimo ta pitanja. Izmjenama određenih zakona treba obezbijediti bolju zaštitu novinarima”, kazao je Bečić.

Bilčik je govoreći o izbornoj reformi kazao da je jasno iz dokumenata koje su usvojili u Evropskom parlamentu, da podstiču napore da se konsoliduje izborni proces u zemlji.

“Pozdravljam činjenicu da se Skupština vratila, odnosno da će zasijedati bez bojkota. Pozdravljam nastavak rada Odbora za izbornu reformu. Izborna reforma je važno pitanje i takva reforma zaslužuje kontrolu javnosti, angažovanje svih relevantnih aktera i treba da dobije širouku podršku javnosti”, ističe Bilčik.

Stalna izborna kampanja nije dobra za kvalitet rada javne uprave“, poručio je Bilčik.

Komentarišući demonstracije ispred Skupštine, Bilčik ističe da je to zdravi signal.

“Svaki napad i prijetnja smrću novinarima bilo gdje je neprihvatljivo je i mora se adekvatno istražiti. Ono što je nama potrebno u Evropi i vama kao demokratski nastrojenim građanima su snažni, nezavisni i slobodni mediji – i privatni i javni. Bez građana i medija koji dobro funkcionišu nećete imati dobru demokratiju”, ocijenio je  Bilčik.

Bilčik napominje da su nezavisni mediji važan dio demokratije.

Komentarišući izvještaj Evropske komisije Tajs Rojten kazao je da je generalni trend važan, a generalni trend je taj da kakav god da je izvještaj reforme se moraju nastaviti.

“Izvještaj ostaje kompas za putanju ka EU”.

Upitan da li će pozivati partije na parlamentarni dijalog, Bečić je kazao da je početkom jula pokrenuo parlamentarni dijalog.

“Juče smo imali prve pozitivne korake, imamo dogovor da se odblokira rad parlamenta. Vidjećemo kako će ići naredni procesi. Za jedan zdrav dijalog trebaju temelji i smanjenje polarizacije u društvu”.

Bečić za spisak rekonstruisane Vlade čuo iz medija

Bečić je komentarisao i pisanje medija i informaciju da je premijer Zdravko Krivokapić spremio spisak rekonstruisane Vlade gdje je za potpredsjednike planirao da ostavi Dritana Abazovića, a da druge dvije pozicije pokrivaju Branka Bošnjak i Momo Koprivica.

Bečić kaže da je za takav spisak saznao iz medija.

„Tako da o onom spisku imena niko sa mnom nije razgovarao“, naveo je Bečić i podsjetio na raniju izjavu Krivokapića – da mu nije žao što Koprivicu nije predložio za ministra pravde.

“Meni je žao što je taj proces zastao, ja sam smatrao da taj proces treba da ima svoje faze, da treba da se nastavi, da je nakon prve upješne faze i najvećeg saglasja 38 poslanika i predsjednika Vlade o konceptu, trebalo nastaviti i ući u narednu fazu vidjeti kakva je to konačno struktura Vlade koja bi trebalo da bude, kada govorimo o rokonstruisanoj, koliko bi trebalo da bude ministarstava, ko su ministri koji su zadovoljili i koji definitivno ostaju, koje su upražnjene pozicije, kako dogovoriti kanditaturu za upražnjenje pozicije. Žao mi je što se taj proces nije na taj način nastavio, da se nastavio vjerujem da bismo bili negdje mnogo bliže rješenju“, kazao je Bečić.

Dodaje da je nažalost nastao zastoj od strane tri poslanika, koji su se kako je dodao suprotstavljali tom konceptu. Sa druge strane, kako dodaje, nije bilo ni odgovora na predloge Demokrata.

„Vjerujem da ćemo brzo svjedočiti dijalogu, kako bi pokušali riješiti otvorena pitanja“, zaključio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve