Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Konatar i Radovanić na sastanku sa Popom: Kohabitacija da funkcioniše

Funkcioneri URE su se sa ambasadorkom Popom saglasili da bi kohabitacija trebalo da postane normalna pojava u razvijenim demokratskim društvima, a poseban doprinos tom procesu očekuje se od poslaničkih klubova

Šefica delegacije Evropske unije (EU), Kristina Oana Popa, posjetila je prostorije Građanskog pokreta URA i razgovarala sa funkcionerima te partije, potpredsjednikom Milošem Konatarom i generalnim sekretarom Miletom Radovanićem.

Funkcioneri URE su se sa ambasadorkom Popom saglasili da bi kohabitacija trebalo da postane normalna pojava u razvijenim demokratskim društvima, a poseban doprinos tom procesu očekuje se od poslaničkih klubova.

Na sastanku je bilo riječi o procesu EU integracija, političkoj kohabitaciji, kao i radu parlamenta u narednom periodu, pri čemu je posebno stavljen akcenat na zakonska rješenja koja su u pripremi, a koja se odnose na rad i funkcionisanje državne uprave.

”Funkcionalni parlament je važna komponenta demokratizacije svakog društva, pa i našeg. Komunikacija opozicije i parlamentarne većine je od izuzetnog značaja, a prioritet nove vlasti će biti borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, društvene i političke reforme, kao i EU integracije. Pridruživanje EU ostaje visoko na agendi nove Vlade Crne Gore, jer vjerujemo da je to osnovna tačka spajanja svih političkih partija u Crnoj Gori, ali i država regiona. Mi u URI perspektivu i budućnost Crne Gore vidimo samo u zajednici evropskih država, zbog čega na EU gledamo kao na našeg iskrenog partnera”, saopštio je Konatar.

Na sastanku je istaknuto da su neki od prioriteta digitalizacija, zelene politike, kao i zaštita životne sredine.

”Članstvo URE u Evropskoj zelenoj partiji (EGP) predstavlja veliki podstrek za dalji razvoj. Važno je napomenuti da imamo redovnu komunikaciju i konstantne konsultacije sa rukovodstvom Evropskih Zelenih, koji su iskrena podrška Crnoj Gori na njenom evropskom putu. Naše članstvo u EGP vidimo kao priliku za razvoj čitave države, a ne samo URE kao političke partije. Trudićemo se da to otjelotvorimo i u praksi. Podrška svih evropskih partnera od izuzetne je važnosti na putu jačanja i napretka crnogorskog društva”, kazao je Radovanić.

Popa je navela da reforma javne uprave, kao jedan od ključnih elemenata procesa proširenja, ostaje prioritet, ukazujući na potrebu nadgradnje na osnovu solidnog rada i rezultata koji su ostvareni u ovoj oblasti, uključujući i uz finansijsku podršku EU.

Ambasadorka je takođe ohrabrila kontinuirani dijalog nadležnih državnih organa sa medijskom zajednicom i civilnim drušvom u oblasti reforme medijskog zakonodavstva.

Na sastanku je zaključeno da posebno ohrabruje posljednje istraživanje javnog mnjenja, prema kom građani veoma pozitivno gledaju na pristupanje EU i uviđaju značaj njene uloge i važnost EU fondova. Istaknuto je da će EU biti stabilan partner Crnoj Gori na putu demokratizacije i napretka, a naročito u vremenu COVID19 krize.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve