Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

KOMPLEKSI I KALKULACIJE UZROK PROPASTI PREGOVORA: Đurović neće da prepusti poziciju predsjednice parlamenta, a Dritan ne želi da ostane bez brojnih privilegija

Prije Nove godine se znalo da će URA napraviti problem tokom pregovora, jer su svjesni da nije ista startna pozicija ako na sve izglednije vanredne izbore idu sa ili bez pozicije premijera. Da se postigao dogovor, a Miodrag Lekić izabran za predsjednika Vlade, to znači da bi lider URA Dritan Abazović ostao bez funkcije, a time i brojnih privilegija koje ima

Parlamentarna većina koju čine DF sa satelitima, Demokrate i URA očekivano u srijedu nije postigla dogovor o formiranju nove Vlade. Iako bi takva Vlada bila nelegitimna za međunarodnu zajednicu, a prihvatljiva samo Srbiji i Rusiji, to ipak nije bila tačka sporenja već je zapelo oko fotelja.

Kako saznaje portal AKTUELNO, najveći problem u pregovorima je što SNP i URA ne žele da se odreknu stečenih funkcija i privilegija, iako zajedno imaju podršku od svega oko 5-6 odsto biračkog tijela. Problem je nastao jer bi funkcije trebalo da se odrekne predsjednica Skupštine Danijela Đurović (SNP), a na njeno mjesto trebalo bi da bude imenovan neko iz DF-a.

Izvori portala AKTUELNO bliski pregovaračkim strukturama parlamentarne većine, navode da se i prije Nove godine znalo da će Đurović praviti problem, jer je za nju povoljnije da bude predsjednica još nekoliko mjeseci do izbora, nego da se vraća u poslaničke klupe.

”U najboljem slučaju Đurović može obavljati funkciju predsjednice do maja-juna odnosno dok se ne okončaju vanredni izbori i ne formira se neka druga većina. Đurović se upravo navikla na brojne privilegije i status kao predsjednice Parlamenta i to joj prija”, navode naši izvori.

Isto tako, prije Nove godine se znalo da će URA napraviti problem tokom pregovora, jer su svjesni da nije ista startna pozicija ako na sve izglednije vanredne izbore idu sa ili bez pozicije premijera. Da se postigao dogovor, a Miodrag Lekić izabran za predsjednika Vlade, to znači da bi lider URA Dritan Abazović ostao bez funkcije, a time i brojnih privilegija koje ima.

A ako je ko očaran privilegijama to je Abazović koji je i svoj hod do te mjere deformisao da izgleda vrlo smiješno i otkriva ličnost sa izuzetnim kompleksima. A gdje su kompleksi tu su i problemi.

”Dritan ne može da prihvati da neće među ljudima kojima je trenutno okružen biti glavna faca koju prati brojno obezbjeđenje i sav luksuz koji ide uz najodgovorniju funkciju u Vladi”, navodi naš izvor.

Takođe, problem je nastao oko toga ko će sve da bude ministar jer SNP ne želi da prepusti resore zdravlja (Dragoslav Šćekić) i poljoprivrede (Vladimir Joković), Miomir Vojinović (prosvjeta) i Marko Kovač (pravda) jer su svjesni da bi Lekić zadržao iz njihove kvote ministre Aleksandra Damjanovića (finansije) i Vasilija Laloševića (sport). Ni URA ne želi da se odrekne ministara jer su trenutno iz njihove kvote Filip Adžić, Maša Vlaović, Biljana Šćepanović, Goran Đurović i Zoran Miljanić. Pod pretpostavkom da SNP i URA podijele deset ministarstava, a Abazović ostane ministar neko bi bio prekobrojan.

”Niti Joković, a još manje Abazović nijesu lideri koji bi prepustili poziciju nekom od kolega, već sve grabe šta mogu. Niko ne želi da za mjesec dva bude osoba koja će dobijati naknadu kao bivši ministar”, objašnjavaju naši sagovornici.

Da se URA i SNP nudilo deset od 20 resora tvrdi predsjednik DNP-a Milan Knežević.

“Niko nije “prevario” SNP i URU kao DF. Od 20 ministarstava dobili su 10 uključujući MUP, Ministarstvo odbrane, MVP, direktora ANB-a, policije i VOA. P.S. Tačno je da oko šverca cigara nismo pričali, to će morati sa GST-om”, naveo je Knežević u srijedu.

Na osnovu svega poznatog može se zaključiti da dogovor aktuelne parlamentarne većine nije propao zbog ubrzanja evropskih integracija ili želje da se poboljša životni status građana, već samo zato što su pojedini željeli da zadrže funkcije, ma koliko god to da traje. Jadno.

D.G.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sizif
06.01.2023-08:13 08:13

Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj!

cetinje
06.01.2023-11:05 11:05
Reply to  Sizif

Po “domaci” Piiiiiiiiiiiiiiii.

cetinje
06.01.2023-11:04 11:04

Sa punom odgovornoscu i svojih 70 godina starosti mogu da ustvrdim: Nema toga reciklaznog dvorista koje moze preraditi pomenuto smece( bez izuzetka) u nesto korisno,ma i po onoj staroj izreci “nasle serpe zaklope”.Kako dobro mislite narodu tako vi “srecnan bio” Badnji dan i Bozic bez greote.

COL
06.01.2023-11:29 11:29

Brzo li pusta sraste sa foteljom, ka baljega za suvu ledinu…

Murln
06.01.2023-12:35 12:35

Koje gnjide usmrdjele

Radivoje
06.01.2023-18:33 18:33

Seta ka pingvin. Drzi stomak.

Bonja
06.01.2023-23:32 23:32

Netopivi tužne kreature