Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Komersant o špijunskom skandalu u Crnoj Gori: Špijunska sezona otvorena, konzularno odjeljenje zatvoreno

Ispostavilo se i da je Sekulovićeva žena visoki funkcioner stranke URA - na čijem je čelu premijer Dritan Abazović, kojem je u avgustu izglasano nepovjerenje, navodi Komersant. List piše da upravo tom okolnošću mnogi u Crnoj Gori objašnjavaju prilično uzdržanu reakciju Dritana Abazovića na akciju crnogorske tajne službe i njegovu izjavu da od njih očekuje dodatne informacije.

U rusko-crnogorskim odnosima podiže se najozbiljniji špijunski skandal od ulaska Crne Gore u NATO, piše današnji Komersant.

List navodi da su pod optužbom za špijunažu u korist Rusije privedena dvojica crnogorskih državljana, da je iz zemlje protjerano 28 stranaca, očigledno uglavnom Rusa, kao i da je šest službenika ruske ambasade proglašeno  personama non grata.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je incident „antiruskim korakom“, iza kojeg se „jasno vidi zapadni trag“. A Ambasada Rusije u Podgorici obustavila je rad konzularnog odjeljenja, što će zakomplikovati živote desetinama hiljada ruskih državljanja koji žive u Crnoj Gori, navodi list.

Crnogorski mediji, pozivajući se na izvore iz pravosudnih organa su izvijestile da je „ovo samo početak akcije za suzbijanje špijunske subverzivne aktivnosti u zemlji”, piše Komersant.

Jedan od uhapšenih je crnogorski diplomata sa dugogodišnjim iskustvom Radomir Sekulović, koji je radio u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore od 2002. do 2019., i to nekoliko godina kao njen zvaničnik predstavnik. Ispostavilo se i da mu je žena visoki funkcioner stranke URA – na čijem je čelu premijer Dritan Abazović, kojem je u avgustu izglasano nepovjerenje, navodi Komersant.

List piše da upravo tom okolnošću mnogi u Crnoj Gori objašnjavaju prilično uzdržanu reakciju Dritana Abazovića na akciju crnogorske tajne službe i njegovu izjavu da od njih očekuje dodatne informacije. Ali, dodaje list,  predsjednik države Milo Đukanović ne samo da je jasno podržao akciju, već i optužio „da služi interesima druge zemlje“ samog premijera u ostavci, uvjeravajući da će „prije ili kasnije doći će red ne samo na političku, već i na krivičnu odgovornost za uništenje države“.

Prema nezvaničnim informacijama, akcija crnogorskih specijalnih službi sprovedena je na osnovu podataka koje su im dostavili zapadni partneri iz NATO, prije svega iz SAD i Velike Britanije. Još sredinom septembra, neimenovani visoki zvaničnik američke administracije je rekao  da će Vašington „dijeliti obavještajne informacije sa partnerskim zemljama kako bi im pomogli da se suprotstave ruskom uticaju“. U isto vrijeme je izvor iz administracije SAD saopštio da Rusija finansira u Crnoj Gori „Demokratski front“, što su njegovi lideri demantovali, piše dnevnik.

Rusko Ministartsvo vanjskih poslova je saopštilo da se „iza antiruskog napada u Crnoj Gori jasno vidi zapadni trag“, obećalo da „neprijateljske akcije neće ostati bez odgovora”, i savjetovao sunarodnike da „kritički pristupe planiranju putovanja u Crnu Goru”. I ruska ambasada u Podgorici najavila je obustavu rada svog konzularnog odjeljenja.

To će umnogome otežati život Rusima koji borave u Crnoj Gori. Tu državu koja ima bezvizni režim za Ruse, godišnje posjete stotine hiljada ruskih turista, njih oko 30 hiljada ima tu kuće i stanove, a nakon izbijanja rata u Ukrajini stiglo je još nekoliko hiljada Rusa, navodi Komersant.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve