Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Koalicija država jedinstvena u namjeri da se nastavi podrška i pomoć Ukrajini

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane (MoD), načelnik Generalštaba brigadni general Zoran Lazarević predvodio je delegaciju Ministarstva na sastanku na poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina

Koalicija od preko 50 država jedinstvena je u namjeri da se nesmanjenim intezitetom nastavi podrška i pomoć Ukrajini u borbi za slobodu i integritet države, konstatovano je na sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu koji je danas održan u Vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane (MoD), načelnik Generalštaba brigadni general Zoran Lazarević predvodio je delegaciju Ministarstva na sastanku na poziv američkog ministra odbrane Lojda Ostina.

Iz resora su naveli da su očigledne namjere Rusije da pojača napadne operacije, te da u cilju zadovoljenja potreba na bojnom polju poveća proizvodnju vojnog naoružanja i borbene opreme.

Pored toga, iz resora su kazali da očekuju se mobilizacije snaga u većem broju i formiranje novih vojnih jedinice kojima bi se dodatno pojačao pritisak na ukrajinske branioce ali i na ukupnu domaću i stranu javnost da Rusija radi ispravne stvari.

“Pored podrške u isporuci municije i borbene tehnike, ministri su jedinstvenog stava da se intezivira podrška u obuci ukrajinskih vojnika i instruktora u svim kritičnim oblastima, posebno za upravljanje sistemima za zaštitu vazdušnog prostora, izvršenje zadataka iz domena medicinske i logističke podrške u zahvatu linije fronta i upravljanja bespilotnim letilicama i drugim složenim sistemima. Ocjena ministara je da će povećanje izdvajanja za potrebe odbrane u mnogim državama doprinijeti i snažnijoj podršci Ukrajini u zaštiti suverenite”, naveli su iz MoD.

Konferenciju su, pored Austina, otvorili ministar odbrane Njemačke Boris Pistorius i ministar odbrane Ukrajine Rustem Umerov.

Navodi se da koalicija od preko 50 država jedinstvena je u namjeri da se nesmanjenim intezitetom nastavi podrška i pomoć Ukrajini u borbi za slobodu i integritet države.

“Kako ratna dejstva ne prestaju, i kako su stradanja ljudi i uništenje infrastrukture i brojnih dobara na prostoru Ukrajine sve veća, ministri su razmatrali mehanizme i modalitete pojačanog angažovanja i definisanja dugoročnih ciljeva. Svakodnevne iscrpljujuće borbe na dugoj liniji fronta troše kapacitete i resurse ukrajinskog naroda i vojnika, i pomoć i podrška na mnogim poljima danas i u mjesecima koji dolaze od presudnog su značaja za ostvarivanje prevlasti na bojnom polju. Očigledne su namjere Rusije da pojača napadne operacije, te da u cilju zadovoljenja potreba na bojnom polju poveća proizvodnju vojnog naoružanja i borbene opreme”, naveli su iz resora odbrane.-

Pored toga, dodaje se da očekuju se mobilizacije snaga u većem broju i formiranje novih vojnih jedinice kojima bi se dodatno pojačao pritisak na ukrajinske branioce ali i na ukupnu domaću i stranu javnost da Rusija radi ispravne stvari.

“Pored podrške u isporuci municije i borbene tehnike, ministri su jedinstvenog stava da se intezivira podrška u obuci ukrajinskih vojnika i instruktora u svim kritičnim oblastima, posebno za upravljanje sistemima za zaštitu vazdušnog prostora, izvršenje zadataka iz domena medicinske i logističke podrške u zahvatu linije fronta i upravljanja bespilotnim letilicama i drugim složenim sistemima. Ocjena ministara je da će povećanje izdvajanja za potrebe odbrane u mnogim državama doprinijeti i snažnijoj podršci Ukrajini u zaštiti suverenite teritorije”, zaključuju iz resora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Piki 81
20.03.2024-14:11 14:11

No kad francuzi šalju idiote u Ukrajinu i mi treba da se povedemo svjetlim primerom i da se suprostavimo Putinu, pa kad smo mogli Japanu objavit rat, možemo i Rusiji, hahahahah