Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Kentera: Upozorio sam Abazovića na Rada Miloševića i na kontakte koje ima

Bivši v.d. direktora ANB-a kazao da je indikativno da je smijenjen samo par dana nakon što je premijera u tehničkom mandatu upoznao sa operacijom protjerivanja ruskih agenata i zabrane ulaska svima koji su pružali podršku toj mreži

Jedan dio mogu reći javno na ovoj sjednici, a drugi dio isključivo je za zatvorenu sjednicu, poručio je bivši v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Savo Kentera prilikom saslušanja na današnjoj sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu.

Na dnevnom redu Odbora je bilo saslušanje čelnika Vlade, policije, Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i tužilaštva povodom aktuelnih dešavanja u bezbjednosnom sektoru – sa osvrtom na eventualni šverc cigareta, i oblasti međunarodne diplomatije.

Kentera je kazao da se posla u ANB-u prihvatio da bi napravio službu koja će biti van uticaja bilo koje političke partije.

”Pred moje imenovanje sadašnjem premijeru i predsjedniku države sam izložio prezentaciju kako bi služba trebalo da izgleda. To veče sam dobio obećenje da neće biti partijskih zapošljavanja, ali sam drugi dan od premijera počeo da dobijem pritiske da se ljudi, koji ne bi mogli ni da privire u ANB, zapošljavaju u toj službi. Uspio sam da odolim pritiscima, a znao sam da će me to koštati smjene”, rekao je Kentera.

Kazao je da je glavni uslov bio da se politika ne miješaju u rad agencije.

”Pustite nas da posao radimo onako kako se dugo vremena nije radio i da napravimo profesionalnu i modernu službu”, poručio je Kentera.

On se osvrnuo na akciju koja se odnosila na presijecanje ruskog malignog uticaja.

”Imali smo realizaciju jednog dijela te operacije uz pomoć SDT-a i naših partnera, a to je bio samo vrh ledenog brijega. Govorim o protjerivanju ruskih agenata i zabranu ulaska svima koji su pružali podršku toj mreži. Indikativno je da sam smijenjen samo par dana nakon što sam Abazovića upoznao sa tom operacijom”, rekao je Kentera.

On je kazao da konstatacije da je smijenjen jer ANB nije pružao kontraobavještajnu, zaštitu apsolutno ne stoje jer je agencija redovno vršila kontraobavještajnu zaštitu premijera te da o tome postoje podaci.

”A lično sam upozorio premijera i na Rada Miloševića i na njegove kontakte”, dodao je Kentera.

Kazao je da je sve kulminralo kada ga je Abazović sat vremena prije sjednice Vlade obavijestio da će imenovati Kurtija za generalnog inspektora ANB-a.

”Upozorio sam ga da to ne radi i da će imati problema, jer nije mogao dobiti dozvolu za rad. Tada smo znali u kom će pravcu to da ide, uprkos upozorenjima od strane NATO-a da dobro vodimo računa kada je u pitanju izdavanje te dozvole”, ukazao je Kentera.

On je poručio da je spreman da u javnosti iznese saznanja koja ima, ako ga aktuelni v.d. direktora ANB-a Boris Milić oslobodi obaveze čuvanja tajnih informacija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
CG
18.10.2022-15:08 15:08

Profesionalac