Nedjelja, 5 Maja, 2024
Rubrika:

Kafa sa ambasadorom Austrije i zvuci Štajerske harmonike u Evropskoj kući

Ambasador Karl Miler o svojim iskustvima

U Evropskoj kući sinoć je organizovano druženje sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori Karlom Milerom i koncert Štajerske harmonike.

“Na kafi sa ambasadorom Austrije u Crnoj Gori Karlom Milerom saznali smo da je u diplomatiju je ušao iz prava. Nakon trideset godina bavljenja pravnim naukama stupio je u Ministarstvo spoljniih poslova svoje zemlje. Prva destinacija bila mu je Afrika i podrška programima Ujedinjenih Nacija. Svojoj zemlji je služio i kao ambasador u Sloveniji i Bugarskoj. Bio je dio tima koji je 1997. godine pripremao prvo Austrijsko predsjedavanje Evropskom unijom koje se odigralo naredne godine. Tu je koordinisao saradnju različitih ministarstava i time se bavio sve do 2015. godne. A kaže da mu je u tom poslu bila potrebna sva diplomatska vještina da bi stvari funkcionisale bez zadrške. Nakon osamnaest godina službe „kod kuće“, služio je kao ambasador na Kipru. Sljedeće Austrijsko predsjedavanje odvelo ga je u Brisel, nakon čega je stigao u Crnu Goru”,saopšteno je iz Evropske kuće.

Ambasador Miler kaže da je Austrija uložila velike napore da se pridruži Evropskoj uniji.

“Pregovori o pristupanju jesu pregovori o interesima a nije lako usaglasiti interese tolikog broja činilaca”, kazao je ambasador.

Zbog toga je kaže, važno imati ljude i države koje su bliske državama koje se pridružuju jer ne mora Vam svako biti naklonjen na tom putu. A pomoć prijatelja zna da bude presudna.

Kako je kazao Miler, pristupanje Evropskoj uniji pomoglo je Austriji da riješi većinu problema sa svojim susjedima.

“Austrija se graniči sa osam država i Evropski programi prekogranične saradnje doprinijeli su boljem razumijevanju među njima, što je dovelo i do rješavanja problema. Crnoj Gori, kao državi koja ima pet susjeda, predlaže da maksimalizuje korist koju pružaju ti programi. Austrija takođe Crnoj Gori može pomoći i kada je u pitanju razvoj poljoprivrede ali i nauke, odnosno korišćenje sredstava Evropske unije u razvoju tih sektora”, saopšteno je iz Evropske kuće.

Austrija podržava proširenje Evropske unije i podržava pronalaženje mehanizama da „male“ zemlje budu ravnopravne u tom društvu, poručio je ambasador Miler.

“Austrija podržava udruživanje manjih članica EU okupljenih oko zajedničkih vrijednosti i interesa, kako bi određene inicijative koje su u interesu svih dobile na značaju”, navodi se.

Strastveni je plivač koji voli istoriju, kulturu, arhitekturu i putovanja. Njegova poruka svima je da budu aktivni i politički uključeni u određenoj mjeri. Kaže da se ljudi često moraju boriti za stvari koje utiču na njihov život i zato smatra da ne treba samo političarima puštati da se bave politikom.

“Svi treba da se uključe u mjeri u kojoj doživljavaju sopstvenu odgovornost za određeni problem”, poručuje Miler.

Poručuje da treba vidjeti njegovu zemlju.

“Austrija ima istoriju, umjetnost i prirodne njepote koje su svima poznate”, saopšteno je iz Evropske kuće.

A dio kulturnog bogatstva zemlje ispod Alpa predstavio je muzički virtuoz Jakob Steinkelner kroz zvuke Štajerske harmonike i akordiona.

”Kafa sa ambasadorima” naziv je  aktivnosti kojom Evropska kuća otvara svoja vrata građanima da se upoznaju sa predstavnicima članica EU u Crnoj Gori i da, kroz otvoren dijalog, saznaju više o njihovim zemljama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve