Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Kvizom znanja obilježen Međunarodni dan Roma

Ministarka Jakšić–Stojanović je u svom uvodnom obraćanju istakla da proslavljajući bogatu baštinu Roma, ujedno ističemo važnost uvažavanja i razumijevanja različitosti

Znanje je univerzum, a različitosti nas čine boljima, to je jedna od poruka sa Kviza bez granica, koji je organizovan povodom obilježavanja Međunarodnog dana Roma u KIC-u “Budo Tomović”.

Ovaj događaj, kako je saopšteno iz Evropske kuće u Podgorici, je spojio znanje i kulturu, u cilju proslave raznolikosti i bogatstva nasljeđa.

Glavni organizatori i inicijatori kviza su Evropska kuća, u ime Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, i Programska kancelarija Savjeta Evrope u Podgorici, u saradnji sa partnerima – Ministarstvom prosvjete, nauke i inovacija, Glavnim gradom Podgorica i NVO ,,Građanska alijansa”.

Kviz znanja je, kako je navedeno, obuhvatio pitanja o istoriji, kulturi i tradiciji Roma, kako bi se na ovaj način skrenula pažnja na njihov doprinos društvu, kako globalno, tako i u Crnoj Gori.

Iz Evropske kuće kazali su da učesnici su bili učenici osnovnih škola koje pohađaju djeca iz romske i većinske zajednice (OŠ ,,Božidar Vuković Podgoričanin”, OŠ ,,Oktoih’’, OŠ ,,21. maj”, OŠ ,,Vladimir Nazor” i OŠ ,,Marko Miljanov”).

U uvodnom dijelu događaja prisutnima su se obratili ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić-Stojanović, gradonačelnica Glavnog grada Podgorica Olivera Injac, ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Podgorici Lejla Dervišagić.

Za kulturno-umjetnički dio programa su bili zaduženi učenici Osnovne škole ,,Mileva Lajović-Lalatović” iz Nikšića.

Ministarka Jakšić–Stojanović je u svom uvodnom obraćanju istakla da proslavljajući bogatu baštinu Roma, ujedno ističemo važnost uvažavanja i razumijevanja različitosti.

“Kviz koji danas organizujemo ima za cilj da nas zabavi, ali i da nas podstakne da dublje razmišljamo o Romima, njihovoj istoriji, kulturi i doprinosu našem društvu. Kroz igru, učimo o značaju poštovanja drugih kultura i očuvanja kulturne raznolikosti ”, saopštila je ona.

“Vjerujem da ćemo posvećenim radom biti u priliici da svakog narednog Međunarodnog dana Roma konstatujemo pomake i pozitivne rezultate, a da će svi pripadnici romske i egipćanske populacije imati kvalitetnije uslove za život i rad u Podgorici, jer samo ujedinjeni u različitosti možemo graditi bolje društvo za sve nas”, navela je Injac.

Dodaje se da pored nje događaju je ispred Skupštine Glavnog grada Podgorica, prisustvovala i predsjednica Jelena Borovinić-Bojović, koja je pobjednicima uručila nagrade.

Ovaj kviz je nazvan “Kviz bez granica” jer vrijednosti koje promovišemo nemaju granica, a to su tolerancija, solidarnost, dostojanstvo i jednakost. Promovišemo kulturu, tradiciju i istoriju najveće etničke manjine u Evropi, naglasila je u svom obraćanju ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

“Jednak tretman i temeljna prava su osnovne vrijednosti na kojima je izgrađena Evropska unija. Snažno podržavamo 6 miliona ljudi iz romske zajednice koji trenutno žive u Evropi. Naš je prioritet i dužnost da težimo ka evropskom društvu bez diskriminacije i marginalizacije”, kazala je Popa.

“Savjet Evrope neprestano radi na razvijanju novih standarda i, kroz zajedničke programe sa Evropskom unijom ROMACTED i Roma Integration, u saradnji sa relevantnim institucijama, nastoji da osigura istinsko i sistematično učešće, zastupljenost i uključivanje Roma u svim oblastima društva i u procesima donošenja odluka koje utiču na njihove živote na lokalnom i nacionalnom nivou”, istakla je Dervišagić.

Iz Evropske kuće navode da iako je više puta istaknuto da je znanje najveća nagrada i da su sve ekipe pobjedničke, ipak su nagrađeni oni koji pokazali malo više znanja i umijeća.

Tako je prvo mjesto osvojila ekipa OŠ „Vladimir Nazor“, dok je drugoplasirana bila OŠ „Oktoih“, a trećeplasirana OŠ ,,Božidar Vuković-Podgoričanin”.

“Za prva tri mjesta je nagrade u vidu kompleta knjiga i setova za pisanje obezbijedilo Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, uz podršku Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva”, naveli su iz Evropske kuće.

Pobjednička ekipa je dobila i mobilne telefone, koje je obezbijedio Sekretarijat za socijalno staranje Glavnog grada Podgorice, uz podršku Crnogorskog Telekoma.

Kviz je, kako ističu, kroz zajednički program Evropske unije i Savjeta Evrope organizovan u još par crnogorskih opštine, a Međunarodni dan Roma će biti obilježen širom Crne Gore brojnim kulturno-umjetničkim, sportskim i drugim aktivnostima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve