Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Još jedno upozorenje sa evropskih adresa, Korčok: U potpunosti primijeniti mišljenje Venecijanske komisije

Ovo je još jedno upozorenje koje stiže sa najviših evropskih adresa, a tiče se usvajanja tužilačkih zakona

Mišljenje Venecijanske komisije neophodno je u potpunosti primijeniti, upozorio je ministar vanjskih poslova Slovačke Ivan Korčok.

Ovo je još jedno upozorenje koje stiže sa najviših evropskih adresa, a tiče se usvajanja tužilačkih zakona.

“Neophodno je suzdržati se od bilo kakvih koraka koji bi doveli u pitanje evropsku budućnost Crne Gore. Mišljenje Venecijanske komisije neophodno je u potpunosti primijeniti”, napisao je Korčok na Tviteru.

Prethodno je koizvjestilac Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru, Damijan Kotije (Damien Cottier), poručio, povodom rasprave u crnogorskom parlamentu, da nact Zakona o državnom tužiocu ne osigurava nezavisnost Tužilačkog savjeta i pozvao poslanike Skupštine da u potpunosti sprovedu oba mišljenja Venecijanske komisije.

Podsjetimo, nedavno je Venecijanska komisija ponovo kritikovala predložene izmjene inovirane verzije Zakona o drzavnom tuzilaštvu.

Venecijanska komisija ocjenjuje da obim i sadržaj predloženih izmjena nijesu uvjerili Venecijansku komisiju u pogledu garancija za očuvanje depolitizacije tužilaštva. Pooštravanje kriterijuma za izbor članova Tužilačkog savijeta, u pogledu njihove prihvatljivosti, je korak u dobrom pravcu, ali se moraju na valjan način osmisliti procedure za provjeru, u skladu sa demokratskim standardima, kako članova iz reda profesionalnih tužilaca, tako i onih iz reda uglednih pravnika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve