Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Joković tražio od Ure konkretnu ponudu za manjinsku vladu

Da bi odluka bila donešena po Statutu te partije, neophodna je dvotrećinska većina svih članova, što je veliki izazov za Jokovića imajući u vidu protivljenje određenog broja odbora koji traže dogovor u okviru parlamentarne većine od 30. avgusta.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković tražio je od predsjednika Ure Dritana Abazovića konkretnu ponudu za SNP o ulasku te partije u manjinsku vladu koju bi predstavio na Glavnom odboru svoje stranke, saznaje Pobjeda.

Da bi odluka bila donešena po Statutu te partije, neophodna je dvotrećinska većina svih članova, što je veliki izazov za Jokovića imajući u vidu protivljenje određenog broja odbora koji traže dogovor u okviru parlamentarne većine od 30. avgusta.

– Joković je na konsultacijama sa predstavnicima Ure kazao da SNP hoće tačno da zna o čemu će odlučivati GO uključujući i konkretnu ponudu – rekao je izvor Pobjede. Predsjednik SNP-a juče nije odgovarao na telefonske pozive Pobjede.

U pitanju je, kako tvrdi izvor, manevar Jokovića kako bi suzbio protivljenja unutar svoje stranke, jer mu dio baze pod pritiskom djelova Crkve Srbije i ANB-a ne želi bilo kakav aranžman sa DPS-om, ali ni sa manjinama jer traže dogovor u okviru većine od 30. avgusta. Joković je prethodne dvije sedmice obišao gotovo sve odbore i ostala su mu još dva.

Nezvanične informacije Pobjede govore da bi SNP-u trebalo da pripadne minimum pet ministarskih mjesta uključujući i funkciju predsjednika parlamenta. Dio opozicije pak ne želi da da podršku Jokoviću zbog njegovog javnog protivljenja da se smijeni Aleksa Bečić, pa je kandidat za tu funkciju potpredsjednica SNP-a Danijela Đurović.

Joković je, prema saznanjima Pobjede, u pokušaju da ubijedi svoje opštinske odbore aktivistima i članovima saopštio da je ,,iscrpljena mogućnost da se napravi dogovor u okviru parlamentarrne većine od 30. avgusta i da se mora nalaziti drugo rješenje“.

– Ideja o organizovanju izbora najbrže vraća DPS na vlast. Traženje rješenja u okviru postojeće parlamentarne većine nije u saglasnosti sa potpisanim sporazumom Bečića, Krivokapića i Abazovića jer je predviđeno obavezno učešće manjina – citirao je izvor Pobjede Jokovićeve riječi.

Joković je ranije, u izjavi za Pobjedu, istakao da o konceptu manjinske vlade mogu odlučivati onda kada njeno formiranje bude izvjesno.

– I kada se stvori mogućnost i budemo znali ko bi tu vladu, na koji način i kako podržao, što bi bili njeni prioriteti i kakvo bi eventualno učešće SNP-a bilo u toj vladi. Prije toga mi ne možemo ni o čemu odlučivati – rekao je tada Joković.

Danas sastanak Predsjedništva SNP-a i potpisnika Memoranduma

Sastanak Predsjedništva SNP-a na kojem će biti određen termin održavanja sjednice Glavnog odbora održaće se danas, potvrdio je Pobjedi poslanik te stranke Dragan Ivanović.

Na sjednici Glavnog odbora trebalo bi da se donese konačna odluka o učešću SNP-a u manjinskoj vladi, a Ivanović je kazao da njihovo članstvo o tome ima različita mišljenja.

– Mislim da postoji raspoloženje, ali evo, nijesmo ni mi iz vrha partije u potpunosti opredijeljeni. I mi sagledavamo sve detalje oko sastavljanja jedne takve vlade, šta to nosi, kakav je teret za partiju, koliko će, ako uđe u tu priču, imati mandata – istakao je Ivanović.

Sastanci koji su održani sa predstavnicima Ure, rekao je, bili su tehničke prirode, jer čekaju na odluku Glavnog odbora.

– Mi ne čekamo da bismo izbjegavali nekakvu priču, ali nemamo potvrdu i bilo bi ružno da ozbiljni ljudi dogovaraju prije toga. Sve ostalo će se brzo dogovoriti – istakao je Ivanović.

Za danas je najavljen i sastanak potpisnika Memoranduma, ali još nije poznata forma sastanka da li će da bude zvaničan ili u formi konsultacija koje već traju nedjeljama.

 

 

 

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
22.02.2022-07:16 07:16

Otud,odovud nesrecni Vladimir Jokovic zvani BIDON(e ne znam zasto ga tako zovu)pod pritiskom cetnickih hordi i SPC posebno gleda da “izbjegne”ulazak u vladu kao onaj njegov Ivanovic ne fali mu po jedna nedjelja i to krajem ce SNP reci svoje.E Dritane price tvoja Vlada poci u kantu za smece nego je i napravis,tako da je kraj tvojoj prevari. Vidi se “iz prilozene slike”zasto ga zovu BIDON,grote.