Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Joanikije: Teško biti nasljednik mitropolita Amfilohija, neprijatelji crkve napravili neke razdore

Drago mi je što je naš narod, kroz sve teškoće i krize, doživio i osjetio da je Crkva temelj, oslonac i majka svom narodu, rekao je mitropolit Joanikije

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je, nakon molebana u manastiru Djurđevi Stupovi, da je Sveti arhijerejski Sabor SPC na poslednjem zasijedanju raspršio mnoge glasine onih koji su očekivali, a neki zlonamjerno i priželjkivali i potvrdio da nije bilo nikakvog razjedinjavanja, već naprotiv.

„Kada čuvamo jedinstvo naše pomijesne Crkve, mi čuvamo jedinstvo, doprinosimo jedinstvu cijelog pravoslavlja. Vidimo da su neprijatelji Crkve na pojedinim mjestima već napravili neke razdore, uvjek je toga u istoriji bilo. Nas je Bog od toga sačuvao“, naveo je mitropolit crnogorsko-primorski, prenosi Tanjug.

Poručio je da je velika radost, koja se projavila preko ličnosti novoizabranog patrijarha Porfirija, da se, ne samo sklonila, kako je naveo, svaka magla i svaka sumnja, nego što osjećamo da se utvrdilo i ojačalo jedinstvo Crkve i to nam treba.

„To treba cijelom našem narodu, te sposobnosti da prevaziđemo svoje razne, pojedinačne stavove da bismo došli do najboljeg rješenja i daće Bog“, istakao je Joanikije.

Rekao je da je teško biti nasljednik mitropolita Amfilohija. Ali, dodao je, Sveti arhijerejski Sabor je u tome bio potpuno jednodušan i on se, kaže, oslanjajući na tu volju i blagoslov patrijarha i primio te uzvišene, ali nadasve odgovorne i teške dužnosti.

Ocijenio je i da je u momentu, kada nije baš ni bilo lako rješavati izbor mitropolita crnogorsko-primorskog, izabran i episkop budimljansko-nikšićki, da ne bi nijednog momenta, bilo koja katedra od Svetosavskih episkopija u Crnoj Gori bila bez svog arhijereja.

“Drago mi je što je naš narod, kroz sve teškoće i krize, doživio i osjetio da je Crkva temelj, oslonac i majka svom narodu“, rekao je mitropolit.

Najavljeno je da će Joanikije večeras služiti u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje će mu takođe biti priređen svečani doček.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tihana
02.06.2021-14:15 14:15

Sotona bio poglavar ove sekte, sotona došao za novog poglavara. Ništa novo

Ha20
02.06.2021-14:26 14:26

Joanikije budi oprezan sta radis i pricas jer je Djedo ” Macak ” Vaskrsnuo i prati te na svakom koraku………………..