Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Joanikije: Bečić daje dobar primjer unapređenju saradnje države sa vjerskim zajednicama

Bečić je istakao da svi činioci društva moraju učiniti maksimalne napore da doprinesu smanjivanju tenzija i polarizacije u društvu, kao i afirmaciji vrijednosti mira, tolerancije, pomirenja i sloge među ljudima svih vjera i nacija.

Imajući u vidu da zbog korona virusa, odnosno kasnijeg službenog odsustva van zemlje, nije bio u prilici da prisustvuje svečanostima povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog i episkopa budimljansko-nikšićkog, predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić susreo se sa mitropolitom Joanikijem i episkopom Metodijem čestitajući im stupanje na sveti tron.

Bečić je istakao da svi činioci društva moraju učiniti maksimalne napore da doprinesu smanjivanju tenzija i polarizacije u društvu, kao i afirmaciji vrijednosti mira, tolerancije, pomirenja i sloge među ljudima svih vjera i nacija.

“Mitropolija crnogorsko-primorska kao vjekovna zajednička nadnacionalna i nadpartijska kuća i Crnogoraca i Srba i svih ljudi dobre volje uvijek je bila i biće mjesto sabiranja, mirenja i širenja bratske ljubavi i zajedništva. Zato tražimo dobro u drugima, afirmišimo tačke spajanja, a ne razdora, jer se ne ni jedno dobro ne može graditi na podjelama, mržnji, netrpeljivosti i negiranju. Želim nam svima mudrosti, strpljenja i uspjeha na tom putu”, istakao je Bečić.

Bečić i Metodije

Mitropolit Joanikije se zahvalio Bečiću na posjeti i prigodnoj čestitki.

“Svojim riječima i djelima, Vi principijelno i energično pokazujete da ste odlučni u namjeri da se borite za očuvanje mira u Crnoj Gori, a odnosom prema crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama dajete dobar primjer unapređenju saradnje države sa vjerskim zajednicama uz poštovanje Ustava i zakona Crne Gore. Poštujući princip sekularnosti, i država i crkva su na istom zadatku – da doprinesu boljem razumijevanju između građana i svih društvenih činilaca, prevazilaženju podjela, snažnijoj društvenoj koheziji i jačanju svijesti o zajedništvu. To nam je u ovoj turbulentnoj društveno-političkoj situaciji i u ovim izazovnim procesima od izuzetne važnosti i prijeke potrebe”, istakao je on.

Sagovornici su se saglasili da treba konstantno afirmisati princip sekularnosti države, na način da su vjerske zajednice odvojene od države, da svako sprovodi svoju misiju saglasno Ustavu i zakonima, ali da se međusobno uvažavaju, poštuju i sarađuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anonimous
03.11.2021-10:41 10:41

E, moji crkvenjaci. Politika vam baš ne ide. Svaki izbor vam je bio loš, jer ste birali između dva zla umjesto da propagiraye vjeru. Prošle izbore ste tipovali na DF, i pogriješili. A sada tipujete na Demokrate. Da li ste pogriješili – već znamo!

KLEMENTINA
03.11.2021-14:30 14:30

”OVI MIROTVORAC” iskočio iz svih ljuckih i božjih zapovijesti,a nije ni čudo kad se ima na umu njegov STEPEN OBRAZOVANjA opšteg ,a o stručnom da i ne pričamo.Nesrećni RISTO -da se slučajno vrati ,a mogće je da se to dogodi voljom podoljuba-naglavačke bi se vratio.Zar je moguće da se niko ne šeti i skrene pažnj” mirotvorcu” da je nedostojan mjesta đe je treutno i da je to bila ”JAVNA i JASNA”namjera RISTOVA samim činom da se ne sahrani na CETINJU, iako je svjetlonu godinu ispred nedostojnog naslednika u svakom pogledu.