Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Janković: Osjeća li Ćinćur odgovornost za nesprovođenje ekonomskih reformi?

Dodatno iznenađuje, kaže on, insistiranje gospođe Ćinćur na sastavu buduće vlade

Osjeća li moja draga koleginica Radinka Ćinćur iz odborničkih klupa odgovornost za eventualno nesprovođenje ekonomskih reformi predviđenih programom Evropa sad 2, upitao je odbornik Pokreta Evropa sad (PES) u barskom parlamentu Darko Janković.

Ostvarenje vizije moderne i razvijene Crne Gore, utemeljene na vladavini prava, po njegovim riječima, utkano je u same temelje Pokreta Evropa sad oko kojeg “smo se okupili kao slobodni pojedinci”.

“Od svog početka naša politička organizacija bila je mjesto gdje se njegovala različitost ideja i mišljenja, i donosile važne odluke kao plod dugih i konstruktivnih rasprava. Stoga me je duboko razočaralo postupanje naše poslanice, uvažene profesorice Radinke Ćinćur, koja je nepoštovanjem odluka Glavnog odbora, kao i zaključaka matičnog Opštinskog odbora, očito prestala vjerovati u osnovne principe demokratskog načina odlučivanja. Sloboda je volja da budemo odgovorni za sebe, pisao je veliki filozof Niče”, napisao je Janković, objavljeno je na Facebook stranici PES-a.

Žao mi je, kaže on, što poslanica Ćinćur nije prepoznala sopstvenu odgovornost i pružila šansu državi i društvu da naprave civilizacijski iskorak i postanu dio “predugo čekane Evropske unije”, što bi se, kaže, “jako brzo odrazilo i na standard naših građana”.

“Osjeća li moja draga koleginica iz odborničkih klupa odgovornost za eventualno nesprovođenje ekonomskih reformi predviđenih programom Evropa sad 2? Da li je svjesna da se ovim programom našim građanima ne daju samo veće plate i penzije, već im se daje pravo na dostojan život? Nažalost, više je nego jasno da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvoj vrsti opiranja partijskom jednoumlju, već pukom izvršenju prljavih planova nalogodavaca, skrivenih u sjenkama poraženih i propalih politika prošlosti”, dodao je Janković.

Dodatno iznenađuje, kaže on, insistiranje gospođe Ćinćur na sastavu buduće vlade.

“Iako smo tokom prethodnog perioda u njenim javnim nastupima bili svjedoci stavljanja znaka jednakosti između Demokratske partije socijalista i Demokratskog fronta. Višednevnu glasnu tišinu i ignorisanje molbi partijskih kolega juče je prekinuta medijskim nastupom o potrebi šire i inkluzivne vlade koju bi podržalo najmanje 49 poslanika, zarad navodne stabilnosti. Namjerno ili ne, uvažena poslanica Ćinćur zaboravlja da nijedna vlada od obnove crnogorske nezavisnosti nije imala tropetinsku podršku u parlamentu. Insistiranje na takvom rješenju je protivno samoj ideji Ustava Crne Gore, čija je osnovna namjera da vlast i opozicija pronađu kompromis oko najvažnijih društvenih pitanja. Kao organizacija zrelih i odgovornih pojedinaca, kojima je osnovna misija bolji život građana i priključivanje Evropskoj uniji, nema sumnje da će Pokret Evropa sad uvijek biti spreman za parlamentarni dijalog sa svim onim političkim snagama koje dijele vrijednosti demokratskih društava zasnovanih na vladavini prava”, naglasio je Janković.

Takođe, pitao je Ćinćur da li i odluke ostalih partija, računajući i one koje želi da vidi u vladi, smatra da su sprovedene po šablonu KPJ?

“Podsjećam da su svi oni koji su se oglušili o usaglašene stavove i statute svojih političkih organizacija bivali redovno isključivani iz tih partija i optuživani za političku korupciju. Dakle, radi se o istim onima koji nas danas zarad vlastitih interesa ubjeđuju da se u jedino slučaju radi poslanice Ćinćur radi o pravu na slobodu mišljenja”, zaključio je Janković u objavi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve