Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović: Vjerujem da proces evropskih integracija možemo okončati za vrijeme mandata ove Vlade

''Crna Gora je beskompromisan partner EU i pouzdan NATO saveznik''

Crna Gora jeste i biće beskompromisan partner Evropske unije, pouzdan NATO saveznik i dobar susjed, iskren prijatelj, otvoren za sve vidove regionalne saradnje, koji naš region čine bezbjednim, bolje povezanim i prosperitetnim, poručio je ministar vanjskih poslova, Filip Ivanović na tradicionalnom novogodišnjem prijemu za diplomatski kor u Vili Gorica.

”Vjerujem da je danas, jasnije nego ikada da je ujedinjenje evropskog kontinenta zasnovano na temeljnim vrijednostima Evropske unije, jedina garancija za naš trajni mir, sigurnost i dobrobit .To je ono što svi mi dugujemo svojim građanima”, kazao je Ivanović.

On je ukazao da članstvo u Evropskoj uniji ostaje glavni zacrtani cilj na spoljnopolitičkom planu.

”Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova, iskreno i potpuno su tome posvećeni. Uvjereni smo da sprovođenjem odgovarajućih reformi, na unutrašnjem, kao i adekvatnom diplomatskom aktivnošću, na spoljnom planu, možemo proces evropskih integracija okončati u razumnom roku, odnosno za vrijeme trajanja mandata ove vlade”, ocijenio je.

Ivanović je podsjetio i da je Crna Gora i na multilateralnim forumima, tokom godine na izmaku, bila prepoznatljiva po zalaganju za očuvanje mira i bezbjednosti i poštovanje međunarodnog humanitarnog prava.

”Uz snažnu osudu terorističkih napada i prijetnji po bezbjednost država i živote ljudi, prioritet međunarodne zajednice moraju biti zaštita civila i obezbjeđivanje humanitarne pomoći”, istakao je Ivanović.

Osvrnuvši se na dobrosusjedske odnose i regionalnu saradnju, ocijenio je da je “napredak jedne zemlje dobar znak i podsticaj za evropski put svih ostalih i da je to što dijelimo viziju razvoja na temeljima evropskih vrijednosti, zajednički imenilac za prevazilaženje svih izazova i nesporazuma.“

Ivanović je zahvalio predstavnicima diplomatskog kora na podršci i spremnosti da doprinesu razvoju crnogorskog društva.

”Zajednički gradimo još bolju, snažniju i bogatiju Crnu Goru, koja će nastaviti da bude dobar susjed, konstruktivan partner i pouzdan saveznik. Vjerujem da je to zajednička vizija svih koji su danas ovdje”, zaključio je.

U svojstvu doajena diplomatskog kora, prisutnima se obratio i ambasador Države Palestine u Crnoj Gori Rabi Alhantouli.

Rabi Alhantouli

“Hvala Vam, ministre, na održavanju tradicije organizovanja ovog godišnjeg skupa Diplomatskog Kora akreditovanog u Crnoj Gori. Koristim ovu priliku da Vam u svoje ime i ime svojih kolega čestitam još jednom na imenovanju, te da Vam još jednom poželim uspjeh u uvođenju diplomatski aktivne Crne Gore u regionalne i međunarodne diplomatske tokove.

Vaša Ekselencijo, preuzimate vođstvo nad diplomatijom Crne Gore u veoma kritičnom trenutku kada je svijet suočen sa ogromnim izazovima na koje treba odgovoriti mudrošću, hrabrošću, principima i ljudskim vrijednostima”, kazao je Alhantouli.

Kako je istakao, danas, nažalost, svjedočimo jasnom nazadovanju uloge koju diplomatija ima u suočavanju sa ovim izazovima u opasnom trendu koja nas vodi ka svijetu kojim upravlja zakon moći, a ne moć zakona, i to ne treba biti prihvaćeno.

“Vaša Ekselencijo, Povelja Ujedinjenih nacija počinje sljedećom rečenicom: Mi, narodi Ujedinjenih nacija, riješeni da spasemo buduća pokoljenja užasa rata…U odnosu na gore navedeni početak povelje, danas proživljavamo kolektivni poraz”, navodi Alhantouli.

Kako je dodao, Međunarodno pravo, kao i humanitarne norme, zahtijevaju da postupamo u cilju zaustavljanja svih ratova protiv nevinih civila i spasimo ljudske živote.

“Da postupamo sa ciljem odgovornosti i u svrhu mira i pravde. Vaše Ekselencije, obraćam Vam se u ime naroda koji već generacijama trpi posljedice ovog kolektivnog poraza. Životno iskustvo palestinskog naroda danas, smrti i razaranja od strane okupacione sile, opisuje se kao bez presedana od Drugog Svjetskog Rata, i kao ratne pošasti od koje smo svi trebali biti zaštićeni. Pravda za Palestinu je isuviše dugo izostala i to je ono što nas je dovelo do egzistencijalne ugroženosti koju palestinski narod danas trpi”, navodi Alhantouli.

“Ali ovo ne mora biti naša sudbina, ni Palestine, ni međunarodne zajednice. Pravda u Palestini bi značila da je naš poredak baziran na međunarodnom pravu nadjačao nekažnjivost i dvostruke standarde. Pravda u Palestini značila bi da su sloboda, mirno rješenje i suživot odnijeli prevagu nad tlačenjem i diskriminacijom. Pravda u Palestini znači da smo podržali princip da smo jednaki, kako među ljudskim bićima, tako i među nacijama. Pravda u Palestini značila bi da je čovječanstvo pobijedilo”, dodao je Alhantouli.

U vezi sa ovim, naglasio je iskrenu zahvalnost za principijelnu poziciju Crne Gore.

“U susret novogodišnjim i božićnim praznicima, nažalost, u Vitlejemu, mjestu rođenja Isusa Hrista, ove godine neće biti božićnih svečanosti već samo molitvi, jer Sveta zemlja oplakuje više od 7000 svoje djece i 5000 svojih žena, zajedno sa hiljadama ostalih nevinih civila. Molim Vas da ne tumačite moje riječi kao poruku očaja ili predaje, već kao upravo suprotno. One su poziv da nastavimo saradnju u cilju ostvarivanja pravde i postizanja mira i bezbjednosti koje su neotuđivo pravo svih ljudi, bez obzira na to gdje se oni nalaze. Ovo je vrijeme u kojem moramo stajati ujedinjeni u svojoj humanosti, u trasiranju puta naprijed za pravedniju, mirniju i stabilniju budućnost za sve nas. Potražimo ove plemenite ciljeve zajedno u ovoj Novoj godini”, zaključio je Alhantouli.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve