Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović u Zagrebu: Hrvatska se snažno zalaže za što skorije pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji

Ministri su se saglasili i da postoji značajan prostor za unaprjeđenje saradnje u oblastima energetike, saobraćajne infrastrukture u dijelu Jadransko-jonskog puta, kao i u oblasti zdravstva.

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Hrvatskoj, prvoj zvaničnoj bilateralnoj posjeti od stupanja na dužnost. Pored susreta sa domaćinom, ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem-Radmanom, sastao se sa predsjednikom države Zoranom Milanovićem, kao i sa predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj.

“Crna Gora i Hrvatska su prijateljske zemlje, susjedi, partneri i saveznici. Sadržajni bilateralni odnosi dodatno su osnaženi vizijom pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji. Zahvalni smo na snažnoj podršci Hrvatske našoj evropskoj budućnosti“, kazao je ministar Ivanović u razgovoru sa hrvatskim kolegom Grlićem-Radmanom.

Ocijenio je da je posjeta potvrdila da su odnosi dvije države utemeljeni na bliskim vezama i zajedničkim evropskim i evroatlantskim vrijednostima.

“Saglasili smo se i da ćemo o svim neriješenim pitanjima voditi bilateralni dijalog i direktnu komunikaciju, vodeći se principima prijateljstva, dobrosusjedstva i strateškog partnerstva definisanog kroz članstvo naših država u NATO-u,” istakao je ministar Ivanović.

Cijenimo što je ministar Ivanović odabrao Hrvatsku za svoju prvu zvaničnu bilateralnu posjetu“ kazao je ministar Grlić-Radman.

Izrazio je zadovoljstvo otvorenom komunikacijom i dinamikom političkog dijaloga na visokom nivou, ocijenivši da je to, istovremeno, podsticaj unaprjeđenju bilateralne saradnje i podršci evropskim aspiracijama Crne Gore.

Kazao je da će Hrvatska nastaviti da se snažno zalaže za kredibilnu politiku proširenja i ubrzan put Crne Gore, zasnovan na principu individualnih zasluga.

“Možete računati na našu punu ekspertsku i političku podršku“, kazao je ministar Grlić-Radman.

Šefovi diplomatija dvije zemlje ocijenili su da Crna Gora treba da iskoristi svoju poziciju predvodnika u evropskoj integraciji, da ubrza pregovarački proces.

“Uspjesi zemalja sa kojima dijelimo strateške pravce razvoja, temeljne vrijednosti, ali i istorijske, prijateljske veze podsticaj su za nas, da ostanemo posvećeni ispunjavanju zacrtanih vanjskopolitičkih ciljeva. Raduje nas što je geostrateški značaj proširenja EU snažno promovisan upravo iz regiona, iz našeg neposrednog i šireg susjedstva“, kazao je ministar, ocijenivši da će svaki napredak Crne Gore biti podsticajan i za ostale zemlje kandidate.

Ministri su se saglasili i da postoji značajan prostor za unaprjeđenje saradnje u oblastima energetike, saobraćajne infrastrukture u dijelu Jadransko-jonskog puta, kao i u oblasti zdravstva.

Tokom susreta sa predsjednikom države Zoranom Milanovićem, održanim prvog dana posjete, u fokusu razgovora bila je evropska budućnost Crne Gore. Na toj liniji, predsjednik Milanović je ocijenio da bi Crna Gora trebalo da, što je prije moguće, postane članica EU, posebno imajući u vidu da je već godinama članica NATO-a.

“Na tom putu, Crna Gora može računati na punu podršku Hrvatske“, kazao je Milanović.

Ivanović je zahvalio na podršci Hrvatske evropskom putu Crne Gore, naglasivši da je članstvo u EU apsolutni prioritet Vlade.

“Odlučni smo u namjeri da zemlju približimo ostvarenju ključnog vanjskopolitičkog cilja. To su, uz aktivno i kredibilno članstvo u NATO-u, jačanje dobrosusjedskih odnosa, regionalne saradnje i
aktivnosti na u multilateralnom planu, stubovi vanjskopolitičkog djelovanja 44. Vlade“, istakao je ministar.

Ivanović je u Zagrebu razgovarao i sa predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj. Zahvalio im je na posvećenosti očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta Crne Gore i značajnom doprinosu snaženju veza dvije države.

“Drago mi je što smo, i tokom ove posjete, posebno istakli i značaj djelovanja nacionalnih manjina, kako hrvatske u Crnoj Gori tako i naše u Republici Hrvatskoj, koje pružaju jedinstven doprinos multietničkom i multikulturalnom skladu naših država“, zaključio je ministar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve