Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer, čak i ako sada podnese ostavku

''Upozorenjem od 18. marta upozorili smo Milanovića da njegovo kandidovanje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom deobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandiduje ili nastupa u javnosti kao budući kandidat.''

Ustavni sud odlučio je da se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović svojim izjavama i ponašanjem, odnosno učestvovanjem u kampanji za parlamentarne izbore bez podnošenja ostavke na predsjedničku dužnost, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće vlade kao ni premijer.

“Upozorenjem od 18. marta upozorili smo Milanovića da njegovo kandidovanje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom deobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandiduje ili nastupa u javnosti kao budući kandidat.

Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. marta DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora”, kazao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

“Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštovao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravovremeno upozoren.

“On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti”, navodi Šeparović.

Na pitanje što ako Milanović nastavi da ignoriše upozorenja, kazao je kako će u slučaju potrebe Ustavni sud donijeti posebnu odluku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve