Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Ivanović sa Santanderom: Zaštita i poštovanje dječijih prava prioritet

''Zaštita prava djece i mladih među prioritetima su Vlade Crne Gore i odlučni smo u naporima da se unaprijede svi uslovi i mehanizmi zaštite i poštovanja dječijih prava'', istakao je ministar

Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović sastao se danas sa šefom predstavništva UNICEF- a u Crnoj Gori Huanom Santanderom i tom prilikom izrazio zadovoljstvo kontinuiranom saradnjom i partnerskim odnosom Vlade Crne Gore i UNICEF-a.

Posebno je ukazao na značajnu podršku nacionalnim institucijama u unapređenju mehanizama zaštite dječijih prava.

„Zaštita prava djece i mladih među prioritetima su Vlade Crne Gore i odlučni smo u naporima da se unaprijede svi uslovi i mehanizmi zaštite i poštovanja dječijih prava“, istakao je ministar.

Ocijenio je da je aktivan angažman UNICEF-a u Crnoj Gori prepoznat na svim nivoima, kako institucionalno, tako i u široj javnosti, te izrazio zahvalnost na „sistemskom djelovanju u pravcu izgradnje infrastrukture koja će garantovati sprovođenje politika i snaženje koordinacije ključnih sektora, sa ciljem prilagođavanja usluga i procedura potrebama i interesima djeteta.

Tokom današnjeg, prvog zvaničnog sastanka, sagovornici su istakli značaj prava djeteta kao politički prioritet i ključnu ulogu Ministarstva vanjskih poslova u unaprjeđenju međusektorske saradnju, koja će ubrzati ostvarivanje prava sve djece u zemlji.

“Neophodno je da sva relevantna ministarstva i institucije bliskije sarađuju kako bi se smanjilo siromaštvo djece i nasilje nad djecom, kao i poboljšao kvalitet obrazovanja, zdravstvene, socijalne i dječje zaštite. Na taj način, brže će se ostvariti napredak Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji i ostvarivanju Agende 2030. Što je najvažnije, snažnija međusektorska saradnja uticaće na poboljšanje kvaliteta života sve djece i porodica”, rekao je Santander.

On je istakao i da budućnost djece Crne Gore zavisi od odluke vlade da djeca budu prioritet i da se investira u kvalitetne usluge za djecu i njihove porodice.

Ivanović i Santander su, takođe, izrazili zadovoljstvo usaglašavanjem Programa saradnje Vlade i UNICEF-a za period 2023-2027 i istakli značaj razvoja dugoročnog i uspješnog partnerstva na planu realizacije međunarodnih obaveza u oblasti prava djeteta, u skladu sa preporukama UN Komiteta za prava djeteta i drugih UN ugovornih tijela, uključujuči i članstvo Crne Gore u Savjetu za ljudska prava UN-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve