Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović sa Gjorgjievim: Saradnja u oblasti migracija komplementarna sa reformama iz evropske agende

Ministar vanjskih poslova razgovarao sa šefom Međunarodne organizacije za migracije

Saradnja sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM) i projekti koji za cilj imaju suočavanje sa izazovima iz oblasti migracija, komplementarni su procesi sa reformama u ključnim poglavljima evropske integracije, ocijenjeno je tokom sastanka ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića i šefa Misije Međunarodne organizacije za migracije u Crnoj Gori Vladimira Gjorgjieva.

“Ivanović je prenio zahvalnost za podršku IOM-a u borbi protiv ilegalnih migracija, te naglasio da zajednički projekti doprinose uspješnom ispunjavanju obaveza iz evropske agende”, saopšteno je iz MVP-a.

On je kazao da Crna Gora cijeni uključivanje u niz regionalnih projekata iz oblasti izgradnje kapaciteta i razvoja institucionalnog i zakonodavnog okvira, sa ciljem jačanja spremnosti da se, pravovremeno odgovori na migracione izazove.

Sa tim u vezi, naglasio je da se „Vlada Crne Gore, na političkom i programskom nivou, zalaže za poboljšanje socioekonomskog statusa izbjeglica i raseljenih lica, sa posebnim osvrtom na obrazovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu“.

“Gjorgjiev je ukazao na dosadašnju, veoma dobru saradnju sa institucijama u Crnoj Gori, te podsjetio na aktuelne projekte i rezultate već realizovanih inicijativa, koje su za cilj imale jačanje institucionalnih kapaciteta u oblasti migracione politike i integrisanog upravljanja granicom”, dodaje se u saopštenju.

Predstavio je i regionalni angažman IOM-a, te prilike za intenziviranje saradnje u oblastima koje doprinose uspjehu evropskog puta Crne Gore.

„Naši projekti su programski usklađeni sa procesom evropske integracije i IOM će nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u ostvarenju njenog najvažnijeg cilja na vanjskopolitičkom planu“, kazao je Gjorgjiev.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim globalnim, bezbjednosnim, izazovima i njihovom uticaju na migracione politike.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve