Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović: Mandić nije predstavljao Crnu Goru u štabu SNS-a

Ivanović kazao da je predsjednik parlamenta Andrija Mandić u štabu SNS-a nakon parlamentarnih izbora u Srbiji bio kao predstavnik svoje partije a ne Crne Gore

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Filip Ivanović odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka sa ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlić Radmanom kazao je da je predsjednik parlamenta Andrija Mandić u štabu SNS-a nakon parlamentarnih izbora u Srbiji bio kao predstavnik svoje partije a ne Crne Gore.

“Gospodin Mandić je u štabu gospodina Vučića boravio kao predsjednik svoje stranke, nije boravio kao predstavnik države Crne Gore. Vlada koja je formirana sa jednom značajnom većinom u parlamentu je formirana na osnovu jasnog i preciznog koalicionog sporazuma koji su potpisali svi konstituenti te većine. I vlada se rukovodi tim koalicionim sporazumom, ali takođe i ekspozeom programa rada vlade koji je predočio premijer na osnovu kojeg je i dobio toliku podršku u parlamentu”, kazao je Ivanović odgovarajući na pitanje.

Kako je rekao, prioriteti te vlade i tog koalicionog sporazuma su, pod broj jedan članstvo u Evropskoj Uniji.

“I mi smo u tom smislu apsolutno posvećeni tom cilju i dostizanju. Mi smo već ostvarili određeni napredak u domenu vladavine prava, odnosno napredak u poglavljima 23 i 24. Takođe, ono što želim da istaknem i što je konstatovano u programu rada vlade, to je stoprocentno usklađeno sa zajedničkom, vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije. To će tako i ostati. Drugi stub naše vanjske politike je aktivno i kredibilno NATO članstvo, učešćujući u svojim projektima i programima i politikama koje NATO ima. Treći stub je dobra susjedska odnos i regionalna saradnja… Dakle, pošto Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku, vanjsko-politički prioriteti, koje sam vam upravo nabrojao, su takvi kakvi jesu. Oni su upravo zbog toga i dobili podršku u parlamentu i mi ćemo nastaviti da radimo na tome, tako da ne vidim nikakvu mogućnost za sprječavanje evropske integracije Crne Gore i za ispunjavanje novih prioriteta koje sam nabrojao”, istakao je Ivanović.

Odgovarajući na isto pitanje, ministar vanjskih poslova Hrvatske Grlić Radoman je kazao da je Ivanović odgovorio vrlo iscrpno na ovu temu.

“Ja samo mogu saopštiti činjenicu da je ta slika pobudila interes javnosti. Neobična jeste, ali probudila je interes javnosti”, naveo je Ivanović.

Ministar vanjskih poslova Hrvatske kazao je da je na sastanku inicirao pitanje povratka hrvatskog školskog broda “Jadran”.

“Mi smo imali, naravno, svoje argumente u traženju da se nakon više od 30 godina taj brod vrati u matičnu luku Split. Brod se slučajno zatekao na remontu u Tivtu 15.10.1990. i on je tamo i ostao. Mi očekujemo taj povratak kao gest, kao simbol uvažavanja imovine koja je bila Hrvatska, ali naravno da tu ima s obzirom na raspad bivše države i drugih otvorenih pitanja, pitanje odštete logoraša, o tome smo razgovarali, pitanje isto tako imena bazena u Kotoru, ne znamo zašto je došlo do promhene toga imena, po imenu zapovjednika zloglasnog logora Morin, to nas svakako ne veseli u 2023. godini. I naravno pitanje granice na moru, mislimo da, evo iskazali smo i ministar je tu vrlo pozitivno i konstruktivno, naravno iskazao spremnost da to možemo zajednički snagama riješiti na ekspertskomm nivou, da nam ne treba treća strana”, istakao je Grlić Radman.

Dodaje da će pokazujući da možemo riješiti pitanja bilateralno, “pokazati naravno i svijetu da imamo dovoljno kapaciteta kako bismo naša otvorena pitanja riješili”.

“I pitanje naravno Hrvatskog doma Donja Lastva koji je, gdje su Hrvati vezani s tim domom, gdje su ga gradili 1921. i 1922. godine, to su zapravo skromne prostorije, ali one imaju snažnu simboliku jer su upravo ugrađeni duh i život Hrvata Boke, odnosno Donje Lastve i mi bismo cijenili jako kada bi vlasti Crne Gore, kako lokalne tako i na državnom nivou, mi smo o tom razgovarali i sa prethodnicima i predsednik vlade je razgovarao sa predsednikom Jakovom Jakovo Milatović, nedavno smo razgovarali o tome kada bi Crna Gora dala taj dom hrvatskom nacionalnom vijeću na trajno korištenje”, naveo je on.

Ivanović je istakao da su razgovarali o tim pitanjima i u dosta aspekata su se usaglasili.

“Za neke smo konstatovali, odnosno ja sam konstatovao da su njegovi argumenti dobri, ali da su i naši argumenti dobri. U svakom slučaju, ono što zaokružuje priču o tim pitanjima jeste da mi želimo da ih rješavamo kao što sam ja istakao u izjavi, kao što je i ministar istakao u izjavi, da ih rešavamo kroz direktnu prijateljsku komunikaciju na bilateralnom nivou, koja naravno može biti i na političkom nivou, ali može biti i na nivou ekspertsko-tehničkom kroz komisije. Tako da mi zaista želimo da ostanemo posvećeni tome da s Republikom Hrvatskom razgovaramo i da pokušamo na obostrano zadovoljavajući način da dođemo do rešenja svih ovih pitanja koje smo i dotakli danas”, naveo je Ivanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
21.12.2023-15:00 15:00

…bice da je posao kao Mandic iz Šavnika a Dodik ,ne kao preśednik TE Republike -nije mi jasno zašto ga braniš ,to treba on da kaže …što bez kravate nemoze ici ka Predsjednik Skupštine CG /kako to kaže Slavljen/ nego ide u svojstvu stranke … pitanje je jeli mu TAMO bilo mjesto ili nije …!