Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović: Izbori u Nikšiću će pokazati gdje je mjesto domaćim izdajnicima i bjelosvjetskim putnicima!

Ja vjerujem u Nikšić. Vjerujem u ujedinjene crvene i zelene Crnogorce, koji će imati pomoć i drugih naroda, protiv onih crnih Crnogoraca koji danas sebe nazivaju drugačije, kazala je predsjednica Crnogorske

Predsjednica Crnogorske Anđela Ivanović govorila je danas na Patriotskom skupu u Nikšiću. Ona je tom prilikom poručila da se država nalazi na ispitu, jer je, kako je navela,  jasno da je srpski nacionalizam u odnosu na Crnu Goru tradicionalan, pokroviteljski i agresivan.

“Nezavisna i međunarodno priznata država Crna Gora, petnaest godina od obnavljanja nezavisnosti postala je NATO članica, ima otvorena sva poglavlja u pregovorima sa Evropskom Unijom i lider je u evrointegracijama. Konstatacija je naših međunarodnih partnera da je prva naredna članica zajednice uređenih evropskih država – a ipak , danas vidimo da budućnost Crne Gore kao multietničke i proevropske države koja gaji zapadni sistem vrijednosti, nije zagarantovana”, navela je Ivanović

Kako je kazala, bez obzira na uspjehe koje je postigla nakon obnavljanja nezavisnosti, veliki dio njenog stanovništva, veliki dio Crnogorki ,Crnogoraca, a i drugih naroda nijesu zadovoljni.

“Povećanje životnog standarda tokom godina nezavisnosti još uvijek je nedovoljno .Nijesu ostvarene težnje o slobodnoj i prosperitetnoj Crnoj Gori. Pojačano socijalno raslojavanje , povećana nezaposlenost i siromaštvo, doveli su nas u apatiju. Stvorila se rezignacija, gomilalo se nezadovoljstvo i to je postalo teško kontrolisati. Danas nijesmo u boljoj situaciji, ali jasnije vidimo šta dobijamo, a šta gubimo izborima koje činimo! Danas se Crna Gora nalazi na ispitu, jer jasno vidimo što smo uradili. Srpski nacionaizam u odnosu na Crnu Goru je tradicionalan, pokroviteljski i agresivan. On negira osobenosti crnogorskog naroda, naše istorije i kulture. O Crnoj Gori i nama se govori kao o dijelu
“srpskog sveta”, kazala je ona.

Pod naletom ovakve retorike, kako ističe, aktivnosti pojedinaca, a i medija u Srbiji, osim Crnogoraca i Crnogorki i drugi narodi koji žive u Crnoj Gori se osjećaju ugroženim. Oživljavaju se emocije devedesetih.

Na udaru su nakon parlamentarnih izbora bile i naše džamije. Među njima i nikšićka Hadži-Ismailova džamija, jedan je od najvećih kulturno-istorijskih spomenika Crne Gore. Ta svetinja je 1993. godine preživjela miniranje. Čvrsto vjerujem da će preživjeti i ova vremena i sitna oštećenja koja rade kukavice i hulje, nitkovi bez znanja i vaspitanja. Od takvih primitivnih napada moramo zaštititi jedni druge”, kazala je Ivanović.

Ona je rekla da bez slobodnog i sigurnog „Adnana i Emine ” nema ni Crne Gore, naše zajedničke kuće i jedinog ognjišta.

“Takođe u Nikšiću u ovoj ‘NOVOJ CRNOJ GORI’ na koju se nećemo nikad navukniti, bila je na udaru i žena, majka, sestra, kćerka, samo zato što je Crnogorka i što je okačila zastavu svoje države u državi u kojoj živi. Gdje to danas ima u modernom svijetu? Gdje se ljudima brani da ističu SVOJA državna obilježja u SVOJIM državama? Sasojećam sa svakom ženom koja je izložena verbalnom nasilju, i sama se suočavam sa istim zbog stavova koje zastupam. Znam da takvu ženu, Crnogorku, pokolebati i uplašiti neće. Ona je nosilac velike snage i pokretač odlučne borbe da se vratimo kursu bez prijetnji i nacionalizma i da snažimo naše institucije koje moraju pokazati spremnost i odlučnost da budu nezavisne i da štite sve univerzalne vrijednosti i pravni poredak. Na udru su u Nikšiću, jedni od drugih naravno Vučićevi Srbi od crnogorskih Srba, ili obrnuto, crnogorski Srbi od Vučićevih Srba”, rekla je Ivanović i poručila:

Nije u našoj tradiciji i prirodi da na bilo koga „udaramo”, ali nikšićkim izborima će se pokazati gdje je mjesto domaćim izdajnicima i bjelosvjetskim putnicima koji su došli u Nikšić sa namjerom da preko njega kreiraju budućnost Crne Gore.

Ja vjerujem u Nikšić. Vjerujem u ujedinjene crvene i zelene Crnogorce, koji će imati pomoć i drugih naroda, protiv onih crnih Crnogoraca koji danas sebe nazivaju drugačije.

Vjerujem da će Nikšić uzvratiti pošteno,čojski, junački, crnogorski i da nikad neće biti dio „ srpskog sveta”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
20.02.2021-15:05 15:05

Neka je vjecna Crna Gora :::)))

Nisin kiljan
20.02.2021-15:10 15:10

Nisic je bastijon srpstva!

MORNAR BOK
20.02.2021-16:09 16:09
Reply to  Nisin kiljan

Kao i Kosovska Mitrovica, Prizren, Đakovica itd. Osta samo BG pašaluk.

Ha20
20.02.2021-17:57 17:57
Reply to  MORNAR BOK

Jos malo ce srbende da stanu pod jednu sljivu kako su se zalaufovali.

MornarBoka
20.02.2021-18:13 18:13
Reply to  Ha20

Zanju oni to podsvjesno pa je počeka otimačina tuđeg.

preko
20.02.2021-21:47 21:47
Reply to  Nisin kiljan

Crnogorcima je bilo jasno kad je USA Ambasadorka odrzavala sastanke samo sa SRBIMA i bila im obecala sa TRAMPOM CRNU GORU za zamenu za priznanje KOSOVA i Srbi su Ambasadora Cetnickog Bozovica opozvali da bi ga poslali na Kosovo !Svijetu porucit da CRNOGORSKI CELIK NIKO NE MOZE SLOMIT!!!

Sara
20.02.2021-18:18 18:18

Ivanovicka mi se jako svidja..prkosi svim antidrzavnicima..primitivcima..razbojnicima..puno vam Hvala..na hrabrost i izdrzljivost..Tuzno je biti u svojoj drzavi,,svoj na svome..i da ovako dozivimo nasilnost….od onih primitivaca koji pjevaju “srpska ga majka rodila”stvarno nemam rijeci..a i zamjeravam..sto crnogorci vise nijesu aktivniji..pogledajte sta se radi u bjelorusiji(iako je narod siromas..i zivi pod diktaturom)izlazi masovno na ulice,,bez obzira sto ih bije policija..barem su oni dali znak..da su nezadovoljni..politikom Lukasenka..Ako ne izadjemo na ulice..zapad misli da je ova nova antidrzavna svita odlicna..

Ha20
21.02.2021-15:40 15:40
Reply to  Sara

Slozio bi se sa vasim komentarem u svemu osim one zadnje recenice da ” zapad misli da je nova antidrzavna svita odlicna ” Kao prvo moramo biti svjesni toga da je narod Crne Gore izabrao ovu antidrzavnu svitu na slobodnim iborima. Dakle mi smo ih izabrali a ne Zapad a u nasem mentalitetu je uklesano da uvjek kada voda ne ide na nas mlin je kriv neko drugi i taj argument je jako jalov i ne pije vodu. Hvala na paznji.