Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović: Crna Gora konstruktivan partner međunarodne zajednice

Na marginama prvog dana Foruma, ministar Ivanović se susreo i sa ministrima vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, Slovačke Jurajem Blanarom, Malija Abdulajem Diopom, kao i ministrom u Vladi R. Srbije za ravnomjerni regionalni razvoj Edinom Žerlekom

Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović na Antalijskom diplomatskom forumu sastao se sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom koji je ocijenjenio da je Crna Gora, u prethodnih nekoliko mjeseci, postigla značajan napredak, saopšteno je iz Ministarstva vanjski poslova.

Ističu da je Ivanović ukazao na odlučnost 44. Vlade da istim tempom sprovođenja refromi nastavi i u narednom periodu, vođena prioritetnim ciljem da Crna Gora postane prva naredna članica EU.

“Sagovornici su se saglasili da je evropska budućnost Zapadnog Balkana od izuzetnog značaja za njegovu stabilnost i dalji razvoj, kao i da je napredak Crne Gore dobra vijest za sve ostale zemlje regiona.Sastanak sa ministrom vanjskih poslova Kirgistana Dženbekom Kulubajevim bio je prilika za razmjenu mišljenja o modalitetima daljeg unaprjeđenja bilateralnih odnosa i saradnje.Sagovornici su ocijenili da postoji potencijal za intenziviranje kontakata u brojnim oblastima od obostranog interesa, te ukazali na važnost održavanja bilateralnih konsultacija i kontakata na multilateralnom planu.U fokusu razgovora sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Gane Kvakuom Ampratvum- Sarpongom bila je saradnja u multilateralnim okvirima. Ministar je kazao da je Crna Gora prepoznata kao konstruktivan partner međunarodne zajednice i zemlja privržena multilateralizmu, te informisao sagovornika o kandidaturi Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN-a za period 2026-2027. Tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnostima za dalji razvoj bilateralnih kontakata i saradnje”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da je sa zamjenikom šefa diplomatije Kolumbije Franciskom Kojom ministar Ivanović je razgovarao o važnosti nastavka bilateralnog dijaloga, a obostrano je ocijenjeno da dodatan podsticaj kontaktima predstavlja individualni program partnerstva sa NATO koji Kolumbija ima od 2017. godine. Sagovornici su izrazili zadovoljstvo i dosadašnjom saradnjom u multilateralnim okvirima, ocijenivši je veoma važnom, naročito u kontekstu aktuelnih globalnih izazova.

Šef crnogorske diplomatije se, danas u Antaliji, sastao i sa državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Markom Štucinom. Saglasili su se da su odnosi Crne Gore i Slovenije odlični i da ih karakteriše sadržajna i dinamična saradnja, kao i intenzivan politički dijalog. Štucin je istakao da će Slovenija nastaviti da snažno podržava Crnu Goru na putu ka punopravnom članstvu u EU, na eksperstkom i političkom nivou. Ministar Ivanović je zahvalio na kontinuiranoj podršci, iskakavši da Crna Gora veoma cijeni jasnu poziciju Slovenije u pogledu važnosti proširenja EU i ubrzanja procesa pregovora.

Na marginama prvog dana Foruma, ministar Ivanović se susreo i sa ministrima vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, Slovačke Jurajem Blanarom, Malija Abdulajem Diopom, kao i ministrom u Vladi R. Srbije za ravnomjerni regionalni razvoj Edinom Žerlekom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve