Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Ivanović ambasadorima predstavio prioritete nove Vlade

Ivanović razgovarao danas sa ambasadorima Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Turske u Crnoj Gori

Ministar vanjskih poslova dr Filip Ivanović razgovarao je danas, u odvojenim susretima, sa ambasadorima Republike Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Turske u Crnoj Gori.

Na sastanku sa ambasadorkom Italije Andreinom Marselom, ukazano je na prijateljske i partnerske odnose Crne Gore i Italije, koje karakteriše kontinuirani politički dijalog na visokom nivou.

Ivanović je, kako je saopšteno iz MVP-a, predstavio prioritete nove Vlade, te prenio interes za daljim jačanjem odnosa sa Italijom, kako na bilateralnom nivou, tako i u kontekstu savezništva u NATO-u, kao i podrške koju Italija pruža Crnoj Gori na evropskom putu.

Foto: MVP

Marsela je, ističe se u saopštenju, izrazila zadovoljstvo posvećenošću Vlade integraciji u EU, te ukazala na partnerske i savezničke odnose Crne Gore i Italije, kao i značajne mogućnosti daljeg intenziviranja dijaloga i kontakata, naročito u oblasti ekonomske saradnje.

Susret sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori, Don Meken bio je prilika da se ukaže na odlične odnose i snažno savezništvo koje su Crna Gora i UK izgradili u okviru NATO-a, saopšteno je iz MVP.

Ivanović je istakao da Crna Gora posebno cijeni doprinos britanskih partnera u implementaciji strukturnih reformi u našoj zemlji, kao i to što nastavljaju da pružaju podršku procesima koji doprinose integraciji u EU.

Meken je kazala da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da sarađuje sa Crnom Gorom na njenim spoljnopolitičkim prioritetima. Na liniji sadržajnog i dinamičnog političkog dijaloga, ocijenila je da postoji prostor za dalje jačanje saradnje, utemeljene na zajedničkim vrijednostima, kao i savezništvu u okviru NATO-a.

Foto: MVP

Govoreći o bilateralnim kontaktima na visokom nivou, sagovornici su ocijenili veoma značajnim nedavni susret predsjednika Milatovića sa kraljem Čarlsom, naglasivši da ima i posebnu simboliku jer se u 2023. godini obilježava 145. godina od uspostavljanja crnogorsko-britanskih diplomatskih odnosa.

Tokom sastanka sa ambasadorom Turske, Barišem Kalkavanom Ivanović je izrazio zadovoljstvo veoma dobrim, sveukupnim odnosima Crne Gore i Republike Turske. Kazao je da viševjekovne diplomatske veze i prijateljstvo obavezuju da, sa posvećenošću i zalaganjem, nastavimo da unapređujemo bilateralne odnose i savezništvo.

Kalkavan je prenio zainteresovanost Turske za dalje jačanje saradnje sa Crnom Gorom, što je potvrđeno kroz brojne projekte u oblasti ekonomije, ali i turizma, kulture, obrazovanja i odbrane.

Takođe, obostrano je iskazana spremnost da se intenziviraju kontakti u okviru postojećih, ali i novih inicijativa, koje će dodatno osnažiti odnose dvije zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve