Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Istraživanje: Rekordno visoka podrška građana članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji

To je, kako je saopšteno iz Evropske kuće, porast podrške članstvu od 1,5 procentnih poena u poređenju sa rezultatima istraživanja urađenog u novembru prošle godine

Podrška građana Crne Gore članstvu zemlje u Evropskoj uniji (EU) dostigla je rekordno visok nivo od 79,3 odsto, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori tokom maja sprovela agencija De Facto.

To je, kako je saopšteno iz Evropske kuće, porast podrške članstvu od 1,5 procentnih poena u poređenju sa rezultatima istraživanja urađenog u novembru prošle godine.

„Drago nam je što je podrška građana Crne Gore članstvu zemlje u EU na ovako visokom nivou. Ovako čvrstim pro-evropskim stavom, građani Crne Gore šalju jasnu i snažnu poruku da žele budućnost svoje zemlje u Evropskoj uniji. Politički akteri treba da pronađu način da sarađuju, u javnom interesu i iznad partijskih pozicija, kako bi sproveli ključne reforme i omogućili da ova dugogodišnja želja ogromne većine crnogorskih građana postane stvarnost,“ poručila je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Iz Evropske kuće navode da je istraživanje, koje je rađeno na uzorku od 1.200 ispitanika u periodu od 9. od 23. maja, pokazalo da više od polovine građana Crne Gore Evropsku uniju percipiraju kao najvećeg donatora u zemlji.

“Da će Crna Gora biti članica EU vjeruje 75,9 odsto crnogorskih građana, a raste i broj onih koji bi glasali na referendumu koji bi bio organizovan tim povodom. Preko 90 odsto građana izašlo bi na referendum, a 81,1 odsto izašlih podržalo bi članstvo Crne Gore u EU. Značajan broj građana, 48,1 odsto, međutim, smatra da se zemlja kreće sporo ili se ne kreće dovoljno brzo ka članstvu”, naveli su.

Ipak, kako još dodaju, čini se da optimizam crnogorskih građana kada je u pitanju pravac kretanja zemlje raste.

“67,4 odsto građana smatra da se država kreće u pravom smjeru što je 20 procentnih poena više u odnosu na istraživanje rađeno u novembru prošle godine. Kao najveće društvene probleme, građani prepoznaju ekonomsku situaciju, korupciju i nezaposlenost”, poručuju iz Evropske kuće.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
15.06.2023-15:54 15:54

Jaka stvar, sve i da 100% podržava EU kada neće da vas prime..Svi bi EU fondove a da malo rade. :)