Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

ISTORIJSKA ŠANSA UZ PODRŠKU DPS: Spajić ima priliku da porazi Vučića i hegemoniju ”srpskog sveta” i usmjeri Crnu Goru ka EU

Spajić i njegovi najbliži saradnici imaju jasnu izlaznu strategiju koja bi koristila mandataru, PES-u, ali najviše Crnoj Gori. Kako saznaje Portal Aktuelno iz pouzdanih izvora, DPS je nezvanično poslao poruku i nagovijestio Spajiću da su spremni da podrže PES, a za uzvrat traže – odlaganje popisa. Pred Spajićem i njegovim saradnicima je dakle, veoma jasan izbor – evropski put ili destabilizacija, novi izbori, haos i podgrijavanje sukoba po scenariju putinističke doktrine i kriminalno-terorističkog režima u Beogradu

Piše: Balša Knežević

Prije dva mjeseca na današnji dan, eksponent zvaničnog Beograda i nezvanične Moskve, koji nažalost obavlja funkciju predsjednika Crne Gore Jakov Milatović svom partijskom kolegi, lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću, dodijelio je mandat za sastav 44. vlade.

Od tada Spajić i njegovi najbliži saradnici prolaze kroz ”toplog zeca” opstrukcija, sve u cilju da se u vladu na silu ugura velikosrpski, ekstremistički politički savez sačinjen od funkiconera pokojnog DF-a, koji i ne kriju da im se političko djelovanje zasniva na nalozima zvaničnog Beograda i srpskog autokrate, pokrovitelja kriminalno-terorističkog režima Aleksandra Vučića.

Sve učestalije i intenzivnije opstrukcije kulminirale su posljednjih dana kada su se po direktivama Milatovića i po nalogu Beograda, aktivirali ”spavači” u samom poslaničkom klubu Porketa Evropa sad (PES), čineći sve da se u vladu uguraju Vučićevi eksponeneti, ili da do formiranja vlade uopšte i ne dođe.

Jakov Milatović i Dritan Abazović po nalogu Beograda sabotiraju Spajića u formiranju vlade

Pojava raznih ženskih spavača simptomatičnih imena sa velikosrpskom aromom, uz konstanti pritisak funkcionera upokojenog DF-a, Jakova Milatovića i neizostavnog destruktivnog veleizdajnika Dritana Abazovića ne treba ni malo da čudi, s obzirom da je mandatar Spajić, kako smo više puta pisali, rekao NE autokrati Vučiću i miješanju kriminalno-terorističkog režima u sastavljanje Vlade.

Mučenje sa poslaničkim klubom

Juče je u Podgorici održan sastanak poslaničkog kluba pokreta Evropa sad, koji je počeo u 17 časova u prostorijama tog pokreta, završen je ekspresno – nakon nepunih sat vremena. Zvanično, tema održanog sastanka bila je formiranje Vlade, a lider PES-a, Milojko Spajić, kazao je po izlasku iz prostorija te partije, da su sve bliže formiranju Vlade.

Nezvanično, sastanak je održan da bi Spajić i njegovi najbliži saradnici još jednom dobili uvid u podršku koju imaju u sopstvenom poslaničkom klubu za eventualne radikalne poteze u nastavku pregovora.

Kako saznaje Portal Aktuleno iz izvora bliskih vrhu PES, plan Spajića je da eventualno ponovo uputi poziv, velikosrpskom političkom savezu Za budućnost Crne Gore (ZBCG), i URA-i, partijama koje su se nedvosmislno profilisale kao ispostave Vučićevog režima u Beogradu.

Milatović sa šefom kriminalno-terorističkog režima Aleksandrom Vučićem: Prima naloge za destabilizaciju Crne Gore

”Spajić moguće računa da će njegova ponuda biti odbijena i da ove partije neće željeti da uđu u vlast. Međutim, sve zavisi od Beograda i uputstava koje Vučić dostavi svojim političkim ispostavama predvođenim Andrijom Mandićem i Dritanom Abazovićem. Ako prihvate da uđu u vladu, Spajić će u ZBCG i URA imati najveće političke neprijatelje u izvršnoj vlasti na čijem će čelu biti”, kazali su naši dobro upućeni izvori.

Milatović sabotira iznutra

Osim što Beograd preko ZBCG i URA vrši nezapamećen pritisak na Spajića, koji je po intenzitetu samo nešto slabiji nego onaj koji je vršen prije izbora, fabrikovanom aferom Do Kvon, njegov partijski ”saborac” Milatović aktivno radi na sabotaži iznutra.

Kako smo već pisali, Mali Momo, kako je Milatović poznat u javnosti zbog snishodljivosti prema Beogradu, po nalogu srpskog autokrate Vučića, već uveliko planira da povuče nekoliko poslanika sa liste PES, ukoliko makar ZBCG ne uđe u Vladu. Da na tome aktivno radi govori i njegovo prisustvo na jučerašnjem sastanku podgoričkog odbora PES-a. Uz to, problem PES-a su i razne marginalne partije koje su bez ikakvog logičnog razloga ubačene na listu, iako bi bez njih izborni rezultat ovog pokreta bio možda čak i bolji.

Naknadno su se aktivirali i salonski profesionalni Srbi iz Demokrata i njihov lider Aleksa Bečić, kome čak ni fotelja predsjednika Skupštine nije dovoljna da prestane da igra po hegemonističkim taktovima ”srpskog sveta”.

Dritan Abazović sa Vučićem: Već mu je ”odradio” tzv. temeljni ugovor, sad je na redu popis

Šansa za Spajića, PES i Crnu Goru

Jasno je da je, ako Spajić formira vladu sa ZBCG i URA-om, maltene potpisao svoju političku kapitulaciju i svoj skori nestanak sa političke scene.

Iako Spajić možda ide na blef i računa da će ZBCG i URA odbiti ponovnu ponudu o učešću u Vladi, ukoliko ipak prihvate ponudu i vlada se formira uz pomoć ova dva politička subjekta, pred Spajićem je blago rečeno, politička noćna mora.

”Spajić će pokušati da Crnu Goru nastavi da vodi evropskim putem, što će za ove dvije ispostave zvaničnog Beograda biti neprihvatljivo, i samo je pitanje vremena kada bi u Skupštini pokrenuli rušenje Spajića i njegove vlade. Jer cilj ZBCG i URA nije Crna Gora u EU, već posrnula i ojađena Crna Gora u granicama Vučićevog bolesnog hegemonističkog projekta ‘srpski svet’. A rušenje Spajića u Skupštini u prvim mjesecima njegovog eventualnog mandata kao premijera podržao bi zasigurno i Milatovićev dio PES-a, a to bi značilo i politički kraj za njega. Spajić je donekle toga svjestan, zato je potrebno da se često lansiraju medijski spinovi preko režimskih tabloida bliskih URA-i  i Beogradu da bi se izvršio pritisak da u vladu prihvati makar jednu od ove dvije provučićevske partije”, rekli su naši izvori.

Ukoliko odloži popis ima podršku DPS-a, nakon fabrikovanog popisa ulazimo u kulminaciju društveno-političkog haosa i tada se sve mijenja

Ipak, za Spajića i njegove najbliže saradnike nije sve tako crno i imaju jasnu izlaznu strategiju koja bi koristila mandataru, PES-u, ali najviše Crnoj Gori.

Kako saznaje Portal Aktuelno iz pouzdanih izvora, DPS je nezvanično poslao poruku i nagovijestio Spajiću da su spremni da podrže PES, a za uzvrat traže – odlaganje popisa.

Kako su naglasili naši izvori, ”DPS nema namjeru da ulazi u vladu, može samo da je podrži”, ali popis je ključno pitanje.

”Jasno je da je popis nemoguće održati u terminu u kojem je zakazan i pored ovoliko političkih tenzija. Uz to, očigledno je da je velikosrpska hegemonistička mašinerija već upregnuta i da će Beograd nastojati da svim sredstvima, uključujući i lažiranje rezultata, predstavi da je broj Srba u Crnoj Gori znatno veći nego što zaista jeste, dok bi broj Crnograca, po metodi falsifikovanja, bio veoma smanjen. Jedini kome odgovaraju međunacionalne tenzije je upravo Beogarad i Vučićev režim, koji lažiranjem popisa žele Crnu Goru da promovišu kao pokrajinu ‘srpskog sveta’, i potpuno stopiraju njen evropski put”, rekli su naši izvori.

Pritisak tzv. SPC

Čitav ovaj hegemonistički desant se ne bi mogao zamisliti bez uloge takozvane SPC, čiji su operativci već krenuli u popisno agitovanje. Iako velikosrpska agentura predvođena Abazovićem i Milatovićem uporno ponavlja da je popis samo ”statističko pitanje” to je još jedna debela velikosrpska laž.

Da li će Spajić napraviti istu grešku kao njegovi prethodnici koji su postali uslužni politički aparatčici za jednokratnu upotrebu takozvane SPC?

Bilbordi, razulareni popovi koji već idu po selima i kunu ljude ako se ne izjasne kao Srbi, propaganda ispostava srpske BIA-e… samo su nekih od aspekata pritiska koji se već vrši na Crnu Goru i njene građane u cilju integracije u ”srpski svet”.

Spajić mora da shvati da popis nije jednostavno statistički postupak. Za Crnogorce kojih je danas više nego ikad bi to stvarno i bio, da nema pritisaka Beograda i srpskog autokrate Vučića koji bi rezultate popisa iskoristio za nacionalni inžinjering kojim bi makar malo odložio svoj neizbježni politički kraj. Ukoliko Spajić podlegne pritiscima i formira vladu sa DF, za maksimalno pola godine do godinu, po nalogu Beograda biće pokrenuto pitanje o njegovom povjerenju, kroz neku novu ”Do Kvon” aferu u režiji BIA-e.

Politički haos ili put Crne Gore u EU

Uz svo subverzivno djelovanje koje bi Vučićeve ispostave imale u Spajićevoj Vladi, za budućeg premijera javili bi se i dodatni problemi.

Crnogorci će, ukoliko se održi, kako se već spekuliše, bojkotovati popis, nakon čega će uslijediti kulminacija višegodišnjeg političkog haosa. Uz stalnu napetost na sjeveru Kosova koju potpiruju Vučić, putinistički režim i kompromitovana američka diplomatija na Balkanu, ne bi bilo čudo da nakon Ukrajine i Izraela, umjesto da postane sledeća članica EU, Crna Gora pretvori u još jedno ratno žarište.

EU ili ”srpski svet” – izbor je na Spajiću

Sa druge strane, odlaganjem popisa, na dobitku bi bili Spajić, PES, Crna Gora, a Aleksandru Vučiću i njegovom kriminalno-terorističkom režimu, koji je u završnom stadijumu političke propasti, bi bio zadat završni udarac.

Treba razumijeti da Spajić vejrovatno strahuje od etiketiranja da ukoliko prihvati neku vrstu dogovora sa DPS, ne bude od strane već poznatih propagandista i destruktivnih političkih krugova proglašen kao ”saradanik mafije”. Međutim, ni ta priča ne pije vodu jer institucija SDT-a je dovoljno nezavisna da se može izuzeti iz političkih uticaja. Uostalom, aktuelni potrčko zvaničnog Beograda u vječitom tehničkom mandatu postao je naširoko poznat po političkim pritiscima na pravosudne organe, a novim izborima samo bi se nastavio njegov destruktvini uticaj.

Pred Spajićem i njegovim saradnicima je dakle, veoma jasan izbor – evropski put ili destabilizacija, novi izbori, haos i podgrijavanje sukoba po scenariju putinističke doktrine i kriminalno-terorističkog režima u Beogradu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

14 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
10.10.2023-12:10 12:10

…nije ocekivat nista pozitivno od Spajica ,kada je on dosao u CG da pomogne SS/tzv.SPC u CG / a to je i Srbiji đe se zakleo da je to njegova maticna drzava …
uvesce ZBCG ove ne u Vladi ali dati ogromnu vlast … nema on ono na “m” da se suprostavi “picoustome “,on ce da mulja zajedno sa njim protiv CG…nije on za ispisivanje pozitivne istorije CG i lik za preokret …

Simon
10.10.2023-12:20 12:20

Spajic je bio dio Krivokapiceve vlade sastavljene u crkvi i imao je srpski pasos. Tad je bio neprijatelj i posrbica, sad je odjednom postao prihvatljiv. Vise nego prihvatljiv, postao je heroj. Kako se kriterijumi brzo mijenjaju. Nasa posla.

Walter
10.10.2023-13:06 13:06

CRNOJ GORI TREBAJU NOVI LIDERI Svi politički procesi i svi centri političke moći u Crnoj Gori su poljuljani. Svi „izazivači i slobodni igrači“ do juče opčinjenjeni samoljubljem nacionalizma,vjerskog fanatizma,korupcijom i protekcionizmom,danas se urušavaju i još više degradiraju povjerenje građana koji su većinski ignorisali „političku ponudu“ na prethodnim izborima. SVI SU EVROPLJANI DOK NE „ZAUZMU FOTELJE“ . Nijedna partija u CG više nije „politička super sila“ . DPS i DF to odavno nijesu. Demokrate i dalje srljaju u politiku „SLOMIVRATA“. URA je u Parlamentu „zahvaljujući“ ucjeni Demokrata. Predsjednik CG pokušava da organizuje „PEZ“-Pokret Evropa „Z“ koaliciju-radi na klik iz Beograda i… Pročitaj više »

Katarina
10.10.2023-14:16 14:16

Spajicu ne treba nista vjerovati.On je potekao iz apostolske vlade.Zasto onda ocekivati da bude Evropejac.Svi oni imaju svoje zadatke.Na gubitku je samo Crna Gora, koja se pretvorila u leglo mrznje od sopstvenih gradjana, ne svih naravno.Svi misle na svoje sitno partijske i licne interese, niko na opste dobro i na sopstvenu drzavu.

Uros
10.10.2023-14:41 14:41

Konačno se ispostavilo ono što znaju svi koji čitaju kolumne ovog autora. Balsa je samo portparol i produženi jezik DPS-a. Pojedinim iz PES-a, a koji su protiv saradnje sa DPS-om je jasno da ako ih DPS podrzi njihov rejting će biti ispod 10 %. Konačno su Balsa skinute sve maske sa tvog “obraza”. Džabe ti tvoje pisanije. Za Vladu CG nijesam siguran, jer Spajic je spreman na sve samo da zadovolji svoju ličnu sujetu i svoj džep. Što se tiče popisa što se nijesi javljao 2011.kada je građanima koji su zaposleni u državnim firmama prijeceno otkazom da se izjasne kako… Pročitaj više »

Mitar
10.10.2023-15:39 15:39

Balsa druze, spajke otvoreno radi za srpsku crkvu! Koji je svima vama ….. da to ne pominjete ne znam ali znam da ovako velike ovce ispadate! Krace receno ispalice vas Milo opet ako ne shvatite da su svi ( iz nekog razloga i bosnjaci i albanci) na jednoj strani a samo Crnogorci ( normalni a ne ovi …) I to malo pravih Srba na drugoj strani!!! Prestanite da povezujete fanove i radnike srpske crkve sa evropom!!!!!

Mitar
10.10.2023-15:39 15:39

Nevjerovatno koliko ljudi to zaboravlja!!!!!!!!

BMX
10.10.2023-15:42 15:42

Jedna stvar u svemu ovom je jasna. Demokrate su otvoreno i zvanično objavile svoj šovinistički, antiustavni i diskriminatorski stav da im glasovi manjina ne znače ništa i da imaju manju vrijednost od glasova ostalih u skupstini tako da im manjine svojim glasom u Crnoj Gori nikad vise ne treba da pruže podršku i odbiju saradnju u bilo čemu. Tačka

Drac
10.10.2023-15:52 15:52

Slazem se sa naslovom, ali Spajicev ujak je drugi covjek SPC u Crnoj Gori!!!

REKOS
10.10.2023-16:02 16:02

Ja mislim da ako dobije Glasove DPS kao Abazovic sto je dobio Sigurno je videcemo REPRIZU U NAJGORI MOGUCI NACIN. NAJBOLJE JE VANREDNE NOVE IZBORE.

1ss
11.10.2023-00:27 00:27

PES bi se raspao momentalno. A s obzirom da je izvor Aktuelno , nema od ovoga nista. Popis ce biti. Samo se Crnogorci boje popisa

1ss
11.10.2023-00:28 00:28

Treba DPS masineriji da ubijedi Srbe i Bosnjake da se pisu kao Crnogorci. Nema od toga nista.

Filip
11.10.2023-01:34 01:34

Nadate se novim izborima, a dps sve losiji i losiji. Vidjeli smo na predsjednickim, parlsmentarnim kao i lokalnim. Od 5 najvecih grsdova u CG DPS je ostao u 2

Mitar
11.10.2023-03:15 03:15

Strasno kako se brzo zaboravlja!!!!! Vise nam je zla nanio otvoreni fan srpske crkve ( spajic) za tri godine no mandic i portonovio zajedno!!!!! Alooooo ljudi!!!!!!! Kakav spajic!!!! SPAJICEVI POSTUPCI SU SKOVANI U BEOGRADU!!!!! Aloooooo!