Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Inicijativa Vlade Srbije – dokaz da Beograd želi destabilizaciju

Najavljeno osnivanje specijalnog tima, za advokata i građanskog aktivistu u Srbiji Aleksandra Olenika predstavlja dalju nacionalistićku politiku zvaničnog Beograda

Vlada Srbije i Srpska pravoslavna crkva narednih dana trebalo bi da formiraju specijalni tim za, kako prenose regionalni mediji, zaštitu srpske duhovne baštine na Kosovu, u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Za srpsku političarku s Kosova Radu Trajković to bi, kako navodi u izjavi za Dnevnik, bila nerazumna odluka koja samo služi ponovnom predstavljanju predsjednika Aleksandra Vučića kao lidera svih Srba u regionu. Advokat i građanski aktivista u Srbiji, Aleksandar Olenik, smatra da je to dokaz da Beograd želi destabilizaciju. Da li je tačna ta informacija pitali smo i predstavnike Mitropolije crnogorsko-primorske, ali odgovor nijesmo dobili.

foto printscreen

Beograd sprema odgovor Prištini, Podgorici i Zagrebu, jedan je od naslova koji je osvanuo u regionalnim medijima a tiče se navodnih planova srpske Vlade i Srpske pravoslavne crkve o formiranju specijalnog tima radi zaštite srpske duhovne baštine na Kosovu, u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Srpska političarka s Kosova Rada Trajković smatra da se tom inicijativom miješaju regionalna pitanja koja nemaju mnogo toga zajedničkog.

“Ovdje se miješaju kulturni i religiozni spomenici SPC koji se nalaze na teritoriji zemalja punopravnih članica UN-a – a u slučaju Hrvatske i na tlu Evropske Unije – sa jedne strane a po rezoluciji 1244 znamo, unutrašnje pitanje kao sto je očuvanje i zaštita kulturne bastine SPC na Kosovu i Metohiji je nešto sasvim drugo. Takav pristup vodi ka relativizaciji jedne ozbiljne ugrozenosti srpske kulture na Kosovu i Metohiji, i razvodnjavanju važnosti tog pitanja”, navodi Trajković.

Najavljeno osnivanje specijalnog tima, za advokata i građanskog aktivistu u Srbiji Aleksandra Olenika predstavlja dalju nacionalistićku politiku zvaničnog Beograda.

“Na ovaj način se formalizuje bavljenje crkvom politkom, pogotovo u Crnoj Gori. Nedopustivo je da se pripadnici manjina pogovoto zlopupotrebaljavjau srbe na ovaj način i od zvaničnog Beograda jer je njima cilj da se putem nasilja uberu politički poeni”, navodi Olenik.

Sagovornici Dnevnika smatraju da Beograd, kako kažu, nema dobre namjere prema srpskom anrodu u regionu.

“I da svim silama pokušava da destabilizuje Crnu Goru, Hratsku ali i BiH. Ne bira sredtsva, a najviše koristi srbe kao manjine i SPC. Gdje god su ražena ovakva dešavanja i zloupotrebe, tamo su Srbi najgore prošli i srba tamo nema. Nadam se da ovoga puta toga neće biti u da će jedna druga politika pametna spriječiti zlopuoptrebu Srba u regionu.”

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve