Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović predvodio delegaciju BS na političkoj Skupštini EPP-a u Briselu

Delegacija BS je razgovarala sa Vladimirom Bilčikom, predsjedavajućim Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje, Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini i nizom drugih zvaničnika

Delegacija Bošnjačke stranke, predvođena predsjednikom Ervinom Ibrahimovićem, učestvuje na sjednici političke Skupštine Evropske narodne partije (EPP) koja se održava u sjedištu EPP-a u Briselu.

“Ibrahimović je zajedno sa poslanicom Kenanom Strujić– Harbić i članom Predsjedništva Bošnjačke stranke i međunarodnim sekretarom BS u EPP Admirom Šahmanovićem, održao niz bilateralnih sastanaka sa visokim evropskim zvaničnicima, kao i sa zvaničnicima EPP-a”, saopšteno je iz te partije.

Delegacija BS je razgovarala sa Vladimirom Bilčikom, predsjedavajućim Parlamentarnim odborom za stabilizaciju i pridruživanje, Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini i nizom drugih zvaničnika.

Foto: BS
Foto: BS

“U zvaničnom dijelu sjednice političke Skupštine, gdje se govorilo o Zapadnom Balkanu, Ibrahimović je istakao zabrinutost zbog snaženja uticaja proruskih političkih partija na Zapadnom Balkanu, osvrnuvši se posebno na Crnu Goru, koja je kao država članica NATO saveza i država koja je najbliža članstvu u EU posebno izložena uticaju ruskih igrača iz Crne Gore i regiona”, navodi se u saopštenju.

On je izrazio zabrinutost zbog jačanja politika, ideologija i političkih partija koje su devedesetih godina prošlog vijeka dovele do tragičnih sukoba na terotoriji bivše Jugoslavije, sporog procesa suočavanja sa prošlošću i negiranja ili relativizacije ratnih zločina koji su obilježili te sukobe, te glorifikacije ratnih zločinaca i istorijskog revizionizma.

U takvim okolnostima, istakao je Ibrahimović, postoji veliki potencijal za ponovno zaoštravanje odnosa u regionu Zapadnog Balkana, sa potencijalno nesagledivim posljedicama i brzi rast euroskepticizma podstaknutim dijelom i sporim napredovanjem na putu pristupanja EU i stalnim udaljavanjem evropske perspektive regije.

“Zato je, podvukao je, važno da se upravo na primjeru Crne Gore pokaže da je proces proširenja EU “živ” i da države Zapadnog Balkana imaju otvorena vrata za ulazak u EU kada sprovedu odgovarajuće reforme”, dodaje se u saopštenju.

I pored zastoja na sprovođenju reformi, koji se od 2020. godine konstatuje i u Izvještajima EK, Crna Gora bi, naglasio je Ibrahimović, mogla veoma brzo biti punopravna članica EU i time kao pozitivan primjer u regionu ubrzati reforme u drugim državama i povući cijeli region u EU.

Foto: BS
Foto: BS

Za to je, kazao je, potrebno pronaći formulu da se nesporna evropska opredijeljenost građana Crne Gore pretoči u stabilnu proevropsku skupštinsku većinu i Vladu koja bi bila apsolutno posvećena sprovođenju reformi.

“Ta formula leži u hrabrosti i državničkoj odgovornosti političkih elita u Crnoj Gori da ostvaruju programsku saradnju sa većom fokusiranošću na ostvarenje ovog ključnog državnog cilja, a sa manje uskopartijskih i ličnih političkih kalkulacija”, naveo je Ibrahimović.

Zaključivši da je čvrsto ubijeđen da EU bez Zapadnog Balkana nije kompletan političko – geografski i bezbjednosni prostor i da je obostrani interes da se ZB integriše u EU, Ibrahimović je pozvo EPP da nastavi da pruža podršku evropskim aspiracijama Crne Gore i da se u tom procesu čvrsto osloni na Bošnjačku stranku, jedinu članicu EPP iz Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve