Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Husović: Nakon stabilizacije krize ubrzati dinamiku proširenja Evropske unije

On je kazao da je uvjeren da EU prepoznaje zrelost koju je Crna Gora pokazala, angažujući sve svoje kapacitete u doba jednog teškog i po mnogo čemu nepoznatog izazova

Predsjednici političkih stranaka koje su članice Evropske narodne partije (EPP), te šefovi vlada i država zemalja regiona učestvovali su danas na video konferenciji o Zapadnom Balkanu čiji je organizator bio predsjednik EPP Donald Tusk. Bošnjačku stranku, koja je jedina partija iz Crne Gore članica Evropske narodne partije, predstavljao je predsjednik Rafet Husović.

FOTO GOV,ME

Husović je iskazao je zahvalnost EU za podršku Crnoj Gori u najtežim trenucima borbe protiv virusa COVID19, naglasivši da je evropska solidarnost pokazana na djelu.

„Već sredinom marta, kada je kriza uzimala svoj danak, pomoć EU od tri miliona eura namijenja zdravstvenom sistemu u borbi protiv koronavirusa je bila više nego dragocjena. Istovremeno, Vlada Crne Gore već radi na definisanju modela za dodatnih 50 miliona pomoći od Evropske unije za prevazilaženje dugoročnih socio-ekonomskih problema izazvanih krizom“, naveo je Husović.

On je kazao da je uvjeren da EU prepoznaje zrelost koju je Crna Gora pokazala, angažujući sve svoje kapacitete u doba jednog teškog i po mnogo čemu nepoznatog izazova.

„Naši zdrastveni radnici, ali i vojska, policija, komunalne službe, socijalni radnici i kompletna administracija je bila na visini zadatka i danas već možemo reći da smo krizu stavili pod kontrolom“, kazao je predsjednik BS.

Posebno je naglasio nekoliko dobrih vijesti iz regiona kada je u pitanju evroatlanska perspektiva Zapadnog Balkana, a koje su se dogodile upravo u posljednja dva mjeseca.

„Pristupanje Sjeverne Makedonije NATO savezu znači dodatnu stabilnost i sigurnost u našem regionu. Ova zemlja je pristupila i pregovorima sa EU, što je takođe pozitivan signal i rekao bih, ispravljena greška EU iz oktobra 2019. godine. Dodatno, zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora sa Evropskom Unijom dobila je i naš susjed Albanija“, istakao je Husović.

Sve ovo građane u Crnoj Gori raduje, dodao je Husović, dajući nam uvjerenje da je i naš spoljno-politički kurs svih ovih godina bio ispravan.

On je izrazio uvjerenje da će nakon stabilizacije zdravstvene situacije kako u našem regionu, tako i u EU svjedočiti pozitivnoj dinamici proširenja evropske porodice naroda, uz ocjenu da će Crna Gora uskoro postati naredna članica Evropske unije.

Husović je zaključio da Bošnjačka stranka, kao članica vladajuće koalicije, reformskim procesima daje punu podršku, aktivno sudjelujući u njihovom sprovođenju.

Tusk je u svom uvodnom izlaganju kazao da je prioritetno važna zajednička borba protiv virusa, uz izražen duh solidarnosti, naglašavajući važnost istinitosti informacija tokom krize.

Predsjedavanje Hrvatske Vijećem Evropske unije u prvoj polovini ove godine, uprkos pandemiji izazvanoj novim korona virusom, biće obilježeno nastojanjima da politika proširenja EU ostane jedan od prioriteta- kazao je u svom izlaganju predsjednik Vlade te zemlje Andrej Plenković.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da EU nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana, te da je EU uputila snažan paket pomoći kojim će se ublažiti ekonomske posljedice izazvane pojavom korona virusa.

Na video konferenciji učestvovali su i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, premijeri Slovenije i Bugarske Janez Janša i Bojko Borisov, kao i poslanici Evropskog parlamenta iz grupacije EPP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve