Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori zbog događaja na obilježavanju 90. godina školskog broda Jadran

Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i europskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Crnoj Gori povodom , kako navode, niza događaja na obilježavanju devedeset godina školskog broda “Jadran”.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je crnogorskoj strani izrazilo očekivanje da se sve do pronalaženja trajnog rješenja pitanja školskog broda Jadran u skladu s pravilima međunarodnog prava o sukcesiji država glede imovine i Ugovorom o pitanjima sukcesije iz 2001., institucije Crne Gore izbjegavaju jednostrane aktivnosti koje su suprotne nastojanjima da se u duhu dobrosusjedskih odnosa i na načelima međusobnog poštivanja i povjerenja, te u skladu s relevantnim pravilima međunarodnog prava, pronađe trajno rješenje”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je u noti podsjetilo da je slijedom poznatih okolnosti iz nedavne prošlosti, tadašnja državna zajednica SRJ (Srbija i Crna Gora) u svojem fizičkom posjedu zadržala najveći dio vojne imovine bivše SFRJ, a da su nakon razdvajanja Crne Gore od Republike Srbije dvije države između sebe raspodijelile tako zadržanu vojnu imovinu, uključujući i školski brod Jadran, koji je kao školski brod u doba bivše države služio u civilne svrhe i na njemu se vršila obuka, a na dan osamostaljenja Republike Hrvatske bio je upisan u upisnik brodova u hrvatskoj luci Lora.

“Svojatanje tuđe imovine protivno je uobičajenim uzusima, međunarodnom pravu i europskim vrijednostima za koje se je Crna Gora opredijelila”, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je u noti naglasilo kako Ugovor o pitanjima sukcesije daje pravni okvir i obvezuje države nastale raspadom bivše SFRJ riješiti pitanje sukcesije vojne imovine, te poziva Crnu Goru da prioritetno pristupi bilateralnom rješavanju pitanja školskog broda Jadran koji je od svoje izgradnje od 1933. do 1991. bio upisan u flotne liste hrvatskih luka, tako 1991. u matičnoj luci Split, u luci Lora, i koji je kao jedan od simbola višestoljetne hrvatske pomorske tradicije, za Republiku Hrvatsku najvrjednija diobena stavka u preostaloj diobenoj masi bivše Jugoslavenske ratne mornarice.

Ministarstvo je podsjetilo na raniju diplomatsku komunikaciju po ovom pitanju i prijedloge Ministarstva obrane Republike Hrvatske u vezi rješavanja pitanja vlasništva i modaliteta budućeg korištenja školskog broda Jadran te ponovilo da Republika Hrvatska očekuje od vlasti Crne Gore da, u duhu dobrosusjedskih odnosa, partnerstva i NATO savezništva, u skladu s odredbama Ugovora o pitanjima sukcesije iz 2001. potvrde vlasništvo Republike Hrvatske nad tim brodom i predaju ga Republici Hrvatskoj.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova želi i ovom prigodom naglasiti da je pitanje povrata školskog broda Jadran redovita tema svih bilateralnih sastanaka i kontakata na kojima se raspravljaju sva otvorena pitanja s Crnom Gorom te da će Republika Hrvatska nastaviti ustrajati na rješavanju tog pitanja i povratu školskog broda Jadran i u budućnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve