Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Hrvatska uputila notu Crnoj Gori zbog kampanje “Ponosni na svoje srpsko”, očekuju da Vlada ukloni plakate

Iz Ministarstva smatraju da je riječ o apsolutno neprihvatljivom pokušaju "posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi kulturne i istprijske  baštine Republike Hrvatske i hrvatskog naroda". Na panoima se nalaze i dubrovačke istorijske ličnosti Ruđer Bošković i Baltazar Bogišić.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske uputilo je protestnu notu Crnoj Gori zbog postavljanja reklamnih panoa uz puteve u Crnoj Gori, kao dio kampanje “Ponosni na svoje srpsko” u organizaciji propagandne ispostave srpske BIA-e, kodnog naziva ”portal IN4S”.

“Ministarstvo je uputilo notu zbog korišćenja hrvatskih velikana i poznatih ličnosti iz Hrvatske, posebno dubrovačke istorije, na plakatima kojima se promovira srpstvo u Crnoj Gori”, piše Index.hr.

Bolesna velikosrpska propaganda

Iz Ministarstva smatraju da je riječ o apsolutno neprihvatljivom pokušaju “posezanja i pripisivanja srpskoj kulturi kulturne i istprijske  baštine Republike Hrvatske i hrvatskog naroda”. Na panoima se nalaze i dubrovačke istorijske ličnosti Ruđer Bošković i Baltazar Bogišić.

“Neprihvatljivost i apsurdnost ovakvog posezanja još je vidnija u kontekstu činjenice da je prije više od trideset godina s područja Crne Gore izvršeno granatiranje Dubrovnika koji je bio pod opsadom od 1. oktobra 1991. do kraja maja 1992. godine, kada su poginuli brojni civili, mnogi su bili zatočeni u logorima u Crnoj Gori te je provođena pljačka privatnih i javnih dobara”, poručili su iz hrvatskog Ministarstva.

“Ministarstvo ovakve akcije, koje su za građane Hrvatske i pripadnike hrvatske manjine u Crnoj Gori duboko uznemirujuće i koje utiču i na bilateralne odnose, najoštrije osuđuje te izražava uvjerenje da će Vlada Crne Gore učiniti maksimalne napore kako bi sporni plakati bili uklonjeni te u budućnosti spriječiti svaki pokušaj ovakve i slične zloupotrebe medijskog i javnog prostora”, zaključili su.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
10.10.2023-10:49 10:49

…da su ponosni na srpstvo nebi krali tuđe…što bi rekao AV,AV “…velicanstvena srpska istorija…” /500 god. -šetali opanke…
49% Turskih gena -rtS /
“…u V vEku cela Evropa govorila je srpski…”
/dr.Jovan Deretic-kojeg najbolji tenisačobožava i uvEk njegove knjige drzi u kufer …/

SuperHik
10.10.2023-13:31 13:31
Reply to  RIR

Eto ti si specijalan, musliman ti je nedavno izmislio nova slova, još ti samo fale vernici, crkve i manastiri pa da kompletiraš identitet. 70% sadašnje CG je bilo pod Turcima isto kao i Srbija, Rumunija, Bugarska, Grčka, itd. Niko od njih nema istoriju, jedino je ti genije imaš. Proveri koje gene imaju tvoji hrvati. :)

xxy
10.10.2023-15:21 15:21
Reply to  SuperHik

SuperHik vise od 70 % danasnje Crne Gore je bilo pod Turcima , neki djelovi Boke nisu bili a neki kratko drugo je sve bilo pod Turcima
Podgorica, Niksic ,Bar Ulcinj ,cijeli sjever Cetinje i podlovcenska CG kao Crnogorski Candzak a kasnjie kao crnogorski Vilajet pod Skadarskim Sabdzakom kraja 15v do pocetka 18 v.

R. K.
10.10.2023-10:55 10:55

Zavladala je šizofrenija zvana Srpski svet.
Mole se oboljeli da se jave nadležnim Kurtjevim službama na Kosovu.

SuperHik
10.10.2023-13:32 13:32
Reply to  R. K.

Javiće se Kurti u KPZ Niš da nastavi sa izdržavanjem kazne za terorizam.