Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Hisa: Abazovića ne zanima međunarodna zajednica, nijesu ni znali da će potpisati ugovor 3. avgusta

Bivši ambasador Kosova u Crnoj Gori rekao je da je Evropska unija poručila ranije premijeru Crne Gore Abazoviću da sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom onemogućava integraciju ove zemlje u EU

Odluka premijera Dritana Abazovićeva da potpiše Ugovor sa SPC može dugoročno podijeliti crnogorsko društvo, poručio je bivši ambasador Kosova u Crnoj Gori Iljber Hisa. On upozorava da ova odluka neće proći bez posljedica.

“Ugovor je potpisan sklopljen na tajan, netransparentan način“, naglasio je on.

Hisa je u emisiji KTV Interaktiv rekao da mu je Abazović u razgovoru njih dvojice ranije rekao da želi da se ova tema zatvori, da se ne ostavlja po strani, i da se nastavi sa drugim pitanjima koja su važna za zemlju.

“Sreo sam se sa Abazovićem i prema njegovim riječima, ovo je pitanje koje treba zatvoriti, ne treba ga ostaviti po strani, koncentrirati se na važne teme za Crnu Goru. Rekao je da hoće to da uradi pred lokalne izbore da to ne bude problem. Ali čini mi se da to danas može postati tema i dugoročno može podijeliti crnogorsko društvo na dva tradicionalna, suverenistički tabor i dio koji se odnosi na SPC”, naveo je Hisa.

On je podsjetio da su pravnici, neke političke partije ali i NVO sektor upozoravali da ovaj Ugovor nije u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Pomenuo je sve ono što smatraju spornim u ovom Ugovoru, od preambule u kojoj se pominje kontinuitet SPC. On je istakao, a kako su pisali mediji, da je patrijarh SPC Porfirije ušao u Crnu Goru bez kontrole, helikopterom MUP-a Srbije sletio u kamp na Zlatici, odakle je tajno prevezen u Vilu Gorica gdje je u tajnosti potpisan Ugovor bez prisustva javnosti.

Hisa kaže kako ministar odbrane i ministar vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić nijesu sa ovim bili upoznati, te da je dolazak Porfirija Abazović organizovao sa ljudima “od povjerenja u policiju.

Bivši ambasador Kosova u Crnoj Gori rekao je da je Evropska unija poručila ranije premijeru Crne Gore Abazoviću da sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom onemogućava integraciju ove zemlje u EU.

Hisa je rekao da međunarodni faktor nije očekivao da će biti potpisivanja Ugovora 3. avgusta. Prema njegovim riječima, Abazovića ne brine šta misli međunarodna zajednica.

“Mogu da vam kažem da je noć prije nego što je ovaj Ugovor stavljen na glasanje u Vladi, čitav diplomatski kor je vjerovao Abazovićevim obećanjem da će se sjutradan o tome samo razgovarati, a desilo se potpuno suprotno. Glasalo se o Ugovoru. Gospodin Abazović je rekao da 3. avgusta neće biti potpisivanja Ugovora, a potpisivanje se desilo. Ne čini se da ga previše brine šta misli međunarodna zajednica“, rekao je on.

Hisa je podsjetio da su još prije nekoliko sedmica šef diplomatije EU Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji tokom posjete Crnoj Gori direktno poručili da ništa ne bi trebalo da se desi.

“U Crnoj Gori, prije nekoliko nedjelja, gospodin Borelj i Varhelji su ostali u zemlji i oni su mu jasno rekli da ne čini nešto što bi moglo da “osakati” proces evropskih integracija“, rekao je on.

Hisa je rekao da je za rušenje vlade potreban 41 glas i da za ovu akciju u parlamentu nedostaje samo pet glasova. On je dodao da 3. avgusta, manjinske stranke zauzimaju stav po tom pitanju.

“Ovakav Abazovićev stav podijelio je i manjine koje su tradicionalno bile u crnogorskom suverenističkom dijelu”, naglasio je on.

Hisa je naglasio da je Abazavić time “skratio svoje mogućnosti” za Vladu. Sporazum daje Srpskoj pravoslavnoj crkvi eksteritorijalnost vjerskih objekata u Crnoj Gori, otvara put razvoju nastave veronauke u državnim školama i daje joj javno-pravna ovlašćenja, dok joj u nekim oblastima daje i ravnopravan pravni status sa državnim institucijama.

Hisa je podsjetio i na ono što se desilo na sjednici Vlade, na kojoj je, kako je kazao, jedan doajen crnogorske politike kakav je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić jasno kazao da je ovo težak dan za Crnu Goru, da se Ugovor sa SPC ne može porediti sa katoličkom cekvom i Islamskom zajednicom Hisa je podsjetii i na to da je Krivokapić kazao da nijesu ostale vjerske zajednice isto što i SPC.

“Ova vjerska zajednica je došla ukidanjem ustavne autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve. Došla je nasilnom aneksijom države Crne Gore”, parafrazirao je Hisa Krivokapićeve riječi.

Hisa je napomenuo i da je argument Abazovića da ovo pitanje treba što prije staviti ad akta neobjašnjiv za aktuelni trenutak.

“Država Crna Gora ima dva prioriteta. Prvi je evropski put a drugi je stabilnost. Zbog rata u Ukrajini, otvorila su se vrata EU za Crnu Goru koja je mogla da iskoristi trenutak tako što će ispuniti određene kriterijeme i dobiti završna mjerila i tako postati prva država sa Zapadnog Balkana koja će biti nova članica EU”, istakao je Hisa.

On je tokom intervjua kazao da možda sve ovo, kako se to može čuti, ima veze i sa Srbijom i sa Aleksandom Vučićem kojima se ne sviđa nikako ideja da Crna Gora prije njih postane dio EU.

Napomenuo je i kako neki analitičari tvrde i da bi priključenje Crne Gore EU uticalo na projekat Otvoreni Balkan koji zagovaraja Srbije, te da sve ovo ima veze i sa tim. Na pitanje da li ovo može da znači kraj političke karijere za Abazovića ili potpuno suprotno, Hida odgovara da to zavisi.

“Abazović kako se vidi po reakcijama Beograda i srpskih predstavnika dobija kompimente”, kazao je on.

Istakao je da misli da neće dobiti gladove srpskog glasačkog tijela jer oni kmaju svoje partije koje glasaju, ali da je zato Abazović potpisivanjem Ugovora sa SPC izgubio glasače iz suverenističkog bloka među kojima je bilo i onih koji su nekada glasali DPS.

Ostaje da se vidi koji je Abazovićev motiv da ovo uradi u ovom trenutku. Hisa kaže da je situacija u Crnoj Gori kompleksa napominjući i činjenicu pravosudnog istema, odnosno da Crna Gora nema kompletiran Ustavni sud, nema Sudski savjet i VDT.

Na pitanje ima li ovdje u ovim dešavanjima ruke Rusije koja želi da destabilizuje Crnu Goru, Hisa kaže da ovo izgleda kao “poklon” Rusiji koja želi da i kriz Crnu Goru destabilizuje Zapad.

Čini se da Rusija ne mora puno truda da uloži da destabilizuje Balkan jer to radi sam Balkan. On je napomenuo na važnost dobrih odnosa Crne Gore i Kosova, jer je Crna Gora partner Kosova, država koja je primila izbjeglice sa Kosova, priznala nezavisnost Kosova…

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve