Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

HGI potvrđen mandat, Vuksanović: Oduzimanje poslaničkog mjesta značilo bi da su Hrvati nepoželjni

Poručuje i da se zakon jezički može tumačiti, kao i svaki na drugi zakon, na različite načine, ali duh norme je, kaže Vuksanović, taj da Hrvati ako osvoje 0,35 odsto glasova, da im se omogući zastupljenost u političkom životu

Državna izborna komisija utvrdila je privremene rezultate vanrednih parlamentarnih izbora, po kojima je Hrvatska građanska inicijativa dobila jedan mandat u Skupštini Crne Gore. Pobjeda nezvanično saznaje, da su na prethodnoj sjednici, predstavnici svih partija jednoglasno potvrdili odluku.

Ipak, spekulacije o tome da bi se mogao oduzeti mandat HGI, iznijela je jutros bivša poslanica Snežana Jonica, koja je kazala da manjinskim strankama, mogu pripasti tri mandata, što kako je rekla “u kontekstu matematika vjerovatno izbacuje HGI kao slabiju od dvije albanske liste”

U zakonu o izboru odbornika i poslanika piše da manjinske partije koje osvoje manje od tri, a više od 0,7 odsto, učestvuju u raspodjeli tri mandata. Trenutno, situacija je takva da Albanski forum ima dva mandata, Albanska alijansa jedan, kao i HGI. Dakle, ukupno četiri, od zakonskih predviđena tri mandata.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, kazao je da bi oduzimanje mandata HGI bilo krajnje diskrimatorski, te da bi obesmislilo izborni proces.

Vuksanović za Pobjedu kaže da bi oduzimanje mandata HGI, o čemu je govorila Jonica, bio znak da Hrvati nijesu poželjni na javnoj sceni i to bi, kaže bilo obesmišljavanje izbornog procesa.

-U pravu nikada više ne može biti manje, i treba li neko sada da pokušava da nas kazni jer smo ostvarili izvanredan izborni rezultat. To bi bilo obesmišljavanje izbornog procesa, jer kako da nastupamo na sledećim izborima a da se krećemo u okvirima 0,35 – 0,7. Je li to poruka da se Hrvati moraju ograničiti i da se mora smanjiti njihov uticaj, a znate kakav je uticaj HGI – zaštita multikulturalizma, multinacionalnog sklada i jačanje državnog subjektiviteta Crne Gore. Ako to nekome smeta, ja tu ne mogu ništa – istakao je Vuksanović.

Poručuje i da se zakon jezički može tumačiti, kao i svaki na drugi zakon, na različite načine, ali duh norme je, kaže Vuksanović, taj da Hrvati ako osvoje 0,35 odsto glasova, da im se omogući zastupljenost u političkom životu.

-Umjesto da, imamo dva mandata, neko želi da nam uzme i taj jedan. To govori o značaju politike koju vodi HGI, a ta politika je u cilju zaštite nacionalne samobitnosti i jačanje državotvorne supstance Crne Gore. Mi to nećemo dozvoliti – zaključuje Vuksanović, dodajući da bi to bila izuzetno loša poruka i Hrvatima u Crnoj Gori, svim građanima, ali i međunarodnoj zajednici.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
14.06.2023-19:51 19:51

SRECNO BILO HGI !
Vuksanovic A.sjajan politicar -sve vam
CVJETALO !