Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Hajduković: Abazović ima neku kalkulaciju, možda se može očekivati počasni doktorat iz svemirskih nauka

Građani su, ipak, teško povjerovali u ove riječi premijera u tehničkom mandatu, naročito u informaciju da bi satelit mogao biti poslat u svemir ove ili naredne godine

Crna Gora pokreće svemirski program, vijest je sa današnje sjednice Vlade koja je u javnosti izazvala duhovite reakcije. Građanima se ne čini da je država kadra da iznese tako ozbiljan projekat, te su uvjereni da se premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović šalio. Poručuju da vlast treba da povede računa o socijalnim i ekonomskim programima, a ne o svemirskom, objavio je Gradski portal.

Crnogorski naučnik Dragan Hajduković kaže za Gradsku RTV da iza tog projekta treba da stoje javni konkursi i Univerzitet Crne Gore. Ocjenjuje i da premijer najavu o tom projektu zloupotrebljava u političke svrhe.

“Crna Gora pokreće svemirski program. Kreće razvoj satelita Luča koji treba da se lansira u svemir”, kazao je Abazović.

Građani su, ipak, teško povjerovali u ove riječi premijera u tehničkom mandatu, naročito u informaciju da bi satelit mogao biti poslat u svemir ove ili naredne godine.

” ‘To su fantazije za nas u Crnoj Gori, on se sigurno šalio, ja mislim da je to jedna prvoaprilska šala’, ‘Danas nijesam čuo smješniju vijest nego od te da Crna Gora počinje da pravi svemirski program’, ‘ Mi u svemiru? Mi nijesmo ni na zemlji, treba prvo ovo da riješimo, pa ćemo gledati za gore’ “, samo su neke od reakcija anketiranih sugrađana.

Da se nije šalio, Abazović je danas potvrdio na sjednici Vlade. Poručuje da bi se projekat finansirao iz novca od ekonomskog državljanstva. Za početak, objašnjava Abazović, ideju treba podržati novim zakonskim rješenjem.

“Ministarstvo nauke će na nekoj od narednih sjednica donijeti informaciju. Mi smo razgovarali sa organizacijom koja je već imala aktivnost za koju su svi već čuli, to su mladi ljudi, inovatori koji su već poslali balon koji je napravio neke snimke”, objašnjava premijer kojem je izglasano nepovjerenje.

Crnogorski naučnik Dragan Hajduković naglašava da ozbiljan svemirski program treba razlikovati od amaterskog pokušaja.

“Ne mogu da dođu dva-tri čovjeka kod predsjednika vlade i da kažu pokrećemo svemirski projekat. Gdje je tu Univerzitet? Vjerovatno je tu on našao neku sitnu kalkulaciju, možda se može očekivati počasni doktorat iz svemirskih nauka!? Naravno, zloupotrebljava to u političke svrhe”, smatra Hajduković.

Kada se uzme u obzir politička i institucionalna kriza, svemirski program sigurno nije prioritet, poručuju građani. Rijetki su oni koji ideju podržavaju.

Reakcije stižu i od građana na društvenim mrežama, kao i od političara.

O pokretanju svemirskog programa, premijer u tehničkom mandatu razgovarao je i sa, kako je rekao, ozbiljnim ljudima na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Poručio je i da će Vladin fond za inovacije podržati projekat.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve