Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Gruhonjić: Sprski mediji Mila Đukanovića i dalje vide kao prepreku ”srpskom svetu”

''Mediji u Srbiji nastaviće senzacionalistički da izvještavaju o Đukanoviću, vjerujući da će zatrijeti ideju suverenističke Crne Gore. Ipak, u tome su se preračunali'', kazao je Gruhonjić

Nacionalistička politika u Srbiji nema alternativu, a da je nacionalizam jedina konstanta uz državu pokazuju i srpski mediji, među kojima su i oni koji se nazivaju opozicionima, saglasni su sagovornici Gradske RTV.

Poručuju da nije ništa novo što, takozvani opozicioni mediji u Srbiji, kritički i senzacionalistički izvještaju o građanski orijentisanim crnogorskim partijama, kako tokom protekle predsjedničke kampanje, tako i ranije.

I oni koji su uz vlast, kao i oni koji se predstavljaju kao opozicioni, imaju isti cilj – okrenutost protiv suverene Crne Gore. To je, objašnjava profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i novinar Dinko Gruhonjić, svjesno ili nesvjesno ruski uticaj.

“Mi smo takvu situaciju imali i imamo. Imali smo je i 2020. godine kada su ovdje baš iz tih, tzv opozicionih krugova slavljene litije i pobjeda Amfilohija na izborima 30. avgusta 2020. godine kada se iz tih medija priželjkivala rijeka slobode koja će se iz Crne Gore preliti u Srbiju”, kazao je Gruhonjić.

Crnogorski novinar Duško Mihailović dodaje da na srpskoj sceni uvijek vlada jedinstvo kada dođu na dnevni red pitanja Crne Gore, Bosne i Hercegovine ili Kosova.

“Koliko god su neki mediji opozicija Vučiću, kada je riječ o Crnoj Gori svi su na jedinstvenom frontu, uključujući i voljenog Kesića i Ivana Ivanovića. I oni imaju isti stav i isto razmišljanje, što se ne razlikuje ni u čemu u odnosu na dominantnu politiku Srbije, odnosno njihovo predsjednika Vučića”, smatra Mihailović.

Ako su takvi stavovi dominantni u takvim medijima, onda je jasno da zapravo u Srbiji ne postoji opozicija Vučiću, odnosno opozicija vladajućem nacinalizmu.

To je, svjesno ili nesvjesno, ruski uticaj, ocjenjuje Gruhonjić.

“Politika velikosrpskog nacionalizma, koja se podržava preko tih medija kada je riječ o regionu, savšreno se uklapa u politiku ruskog sveta. Srpski i ruski svet su dva brata rođena. Crne Gora je njihova meta i svako ko to podržava je svjesno ili ne putinov igrač”, ističe Gruhonjić.

Naslovi koji podržavaju takvu politiku vidljivi su, naročito nakon predsjedničkih izbora, i u takozvanim opozicionim medijima u Srbiji, koji su vlasništvo United grupe.

Iako ne u toj mjeri, novinar Mihailović sličnost primjećuje i u crnogorskom novinarstvu.

“Ono što znam jeste da je Miodrag Perović, osnivač i jedan od vlasnika koncerna Vijesti, bio ruski đak. Koncern Vijesti je takođe dio United grupe, ako se uzme u obzir kako su se ponašali u prethodnom periodu, te da su litijaški pokret nazivali emancipatorskim”, kazao je Mihailović.

Iako se povlači iz politike, kaže Gruhonjić, sprski mediji još uvijek aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i dalje vide kao prepreku „srpskom svetu“, jer je on, ocjenjuje, simbol suverene i nezavisne Crne Gore. To, dodaje, zvanična Srbija nikada nije oprostila Crnoj Gori.

“Tako da je Milo Đukanović potpuno na meti spina iz Beograda, možemo reći već decenijama, iako je riječ o čovjeku koji je krajem devedesetih, kada se rastao sa Slobodanom Miloševićem, pružio utočište opozicionim prvacima iz Srbije, između ostalog i pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću, koji je ubijen od duboke nacionalističe države Srbije”, naglašava Gruhonjić.

Saglasan je i Mihailović.

“Đukanović nije samo meta srpskih medija, Đukanović je u trenutnoj sitauciji meta jednog narativa koji smo čuli u Podgorici, ali i u Beogradu. Navodno da je pao posljednji diktator. Diktator nije onaj koji priznaje rezultate izbora kad ih izgubi”, poručuje Mihailović.

Mediji u Srbiji nastaviće senzacionalistički da izvještavaju o Đukanoviću, vjerujući da će zatrijeti ideju suverenističke Crne Gore. Ipak, u tome su se preračunali, zaključio je Gruhonjić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
08.04.2023-19:46 19:46

Zadnje vreme je došlo kada dijaspora, Gruhonjić, Korać, Bešlin i ekipa brane Mila. Zna Dinko odlično ko se preračunao. Nebitan si u Srbiji, a zamisli koliko si tek nebitan u Crnoj Gori … :)

COL
08.04.2023-20:44 20:44

Svi sveti spasioci srpskog sveta upregli se u kočije AVa. Eto se javi u onom jedinom na svijetu plavom tabloidu još jedan spasioc pod kodnim imenom ,,ko moj ispod sača” sa prezimenom koje nosi najpoznatiji ćosavi četnički vojvoda. ,,Komoj ispod sača ” malo žalosno humoran, ko da se malo sprda Milu, ka ono zekan na ranjena vuka. Lik ,,ko moj ispod sača, što liči na runjavu guzicu beduina, pametuje i pita se kuda ide DPS, pa onda žali Živkovića što nije u drugoj partiji. Može li iko, osim pametara što liči na runjavu beduinsku guzicu, zamisliti Živkovića u taboru partija… Pročitaj više »

Pe Pera
08.04.2023-20:46 20:46

Jok, njega su precrtali…

Bocca
08.04.2023-21:36 21:36

Vi servi nikome pa ni turcima nijeste bili bitni. Ništa svojega nijeste imali pet vijekova ni države, ni žene ni dijece ni crkve ni jezika. Kome i o čemu vi možete da sugeriše te ko je bitan ili ne!