Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Stranke od kojih zavisi Vlada nijesu u u stanju da Crnu Goru trasiraju kao suverenu pravnu državu

Kako su naveli iz te partije, presudna poglavlja koja se tiču vladavine zakona sa ovakvom dominirajućom politikom neće se nikada ni zatvoriti

Javnost je ovih dana od premijera i članova Vlade čula niz samoohrabrujućih vijesti u vezi sa intenziviranjem pregovora sa EU. Pošto podržavamo svaki napor koji Crnu Goru približava EU želimo da upozorimo da je dug put do zatvaranja pregovaračkih poglavlja i da tu nije od pomoći neutemeljeni optimizam niti otrcani populizam, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

Kako su naveli iz te partije, presudna poglavlja koja se tiču vladavine zakona sa ovakvom dominirajućom politikom neće se nikada ni zatvoriti.

“Vlada niti je kompetentna, niti ima snage i odlučnosti, niti ima parlamentarnu podršku da državu postavi na zdrave konstitucionalne i pravne temelje. Stranke od kojih zavisi Vlada ne predstavljaju političke subjekte koji su u stanju da Crnu Goru trasiraju kao suverenu pravnu državu”, kazali su u saopštenju.

Iz Građanske inicijative 21. maj. ističu da opozicija, nije učinila ništa zbog čega bi se mogla smatrati osloncem u afirmaciji pravne države, da ne podsjećamo na nespremnost da se suoči sa nasljeđem svoje dojučerašnje vladavine.

“Zato su i neuvjerljivi međustranački hvalospjevi povodom novih partijskih namještenja u pojedinim institucijama, poput Sudskog savjeta ili Ustavnog suda”, poručuju.

Problem reformatorske proevropske politike u Crnoj Gori je, ocjenjuju, prije svega problem vezan za potencijale, ozbiljnost i profil aktuelne političke klase.

“Naime, nije moguća djelotvorna proevropska orijentacija bez poraza klero-agenturne i amaterske politike koja je smijenila DPS, baš kao što takva orijentacija isključuje i DPS koji je svojim činjenjem proizveo sadašnju vlast”, zaključuju iz GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
25.12.2023-07:19 07:19

DPS ašto se krijete iza neke NVO ?