Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Crna Gora prepoznata kao nepouzdana država, stope poreza na dobit porasle sa devet na 15 odsto

Ističu da je za državu poput Crne Gore fiskalna politika važna poluga u kreiranju međunarodno konkurentne i predvidljive ekonomije

Pametna, konkurentna i stimulativna fiskalna politika je jedan od temelja svakog ozbiljnog ekonomskog programa, poručili su članovi ekonomskog tima Građanske inicijative “21.maj”, Andrej Nedović Rade Bojović.

Ističu da je za državu poput Crne Gore fiskalna politika važna poluga u kreiranju međunarodno konkurentne i predvidljive ekonomije.

“To podrazumijeva i razumne korporativne poreske terete koji će privlačiti strane ulagače i stimulisati početak i održivost domaćeg biznisa. U slučaju improvizatorskog programa smijenjene Vlade “Evropa sad” to je očigledno izostalo. U želji da nadomjesti avanturističko ukidanje zdravstvenih doprinosa i neutemeljeno i neizbalansirano nametanje zarada, parlamentarna većina je podržala Vladinu politiku povećanja korporativnih i obligacionih poreza za oko 70 odsto. Time su stope poreza na dobit porasle sa devet odsto na 15 odsto, dok je ukinuta i povlastica od šest odsto vezana za jednokratnu isplatu poreza na dobit”, naveli su u saopštenju Nedović i Bojović.

Crna Gora je, prema njihovim riječima, prepoznata kao nepouzdana država u kojoj se pored visokog povećanja korporativnih poreza i “neto-dobit iz prethodnih godina oporezuje ne po važećoj stopi u godini ostvarenog prihoda već po stopi koja je tek uvedena i povećana”.

“Istovremeno, suprotno ustavnoj zabrani retroaktivnosti propisa, pri čemu pitanje retroaktivnosti nije ni pratilo izmjenu poreskih zakona, Ministarstvo finansija zahtijeva da se neto-dobit iz prošle godine oporezuje po stopi koja se primjenjuje od 01. januara ove godine. Ovim je Crna Gora prepoznata kao nepouzdana država u kojoj se pored visokog povećanja korporativnih poreza i neto-dobit iz prethodnih godina oporezuje ne po važećoj stopi u godini ostvarenog prihoda već po stopi koja je tek uvedena i povećana sa 9-15 odsto”, naglasili su.

Sve ovo je, ističu oni, tokom vladine kampanje prećutano ili kamuflirano.

“Time je Crna Gora izgubila prethodnu fiskalnu konkurentnost i zbog neuravnoteženog i neizvjesnog ekonomskog programa poslala lošu poruku stranim i domaćim ulagačima”, zaključuju u saopštenju Nedović i Bojović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve