Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Gorčević sa Fotiuom: Vlada i Skupština pokazale da su rezultati izvjesni kad postoje volja i iskrena saradnja

Ministarka je kazala da je Vlada postavila veoma ambiciozne i zahtjevne rokove kako bi u najkraćem roku ispunila sve obaveze iz evropske agende i do kraja svog mandata Crnu Goru pripremila za članstvo

Prvi rezultati koje su Vlada i Skupština ostvarile u oblasti vladavine prava, pokazali su da se svi izazovi mogu prevazići kad postoje snažna volja, odlučnost i iskrena saradnja usmjerena na ostvarenje strateških ciljeva države, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u razgovoru sa ambasadorom Kipra Andreasom Fotiuom.

Ministarka je kazala da je Vlada postavila veoma ambiciozne i zahtjevne rokove kako bi u najkraćem roku ispunila sve obaveze iz evropske agende i do kraja svog mandata Crnu Goru pripremila za članstvo.

„Sva poglavlja su nam važna i posvećeni smo napretku u svim oblastima s ciljem unapređenja životnog standarda građana, ali smo posebno fokusirani na vladavinu prava gdje nas do ljeta očekuje pojačana dinamika rada kako bismo ispunili privremena i dobili završna mjerila u poglavljima 23 i 24. Želimo da, nakon 12 godina vođenja pristupnih pregovora, počnemo da privremeno zatvaramo pregovaračka poglavlja, na temelju dobrih rezultata i da, konačno, počnemo da privodimo ovaj proces kraju“, kazala je ministarka.

Ona se zahvalila na političkoj i ekspertskoj podršci Kipra evropskoj perspektivi Crne Gore i država regiona istakavši važnost saradnje sa državama članicama, posebno u dijelu jačanja kapaciteta za ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja.

Ambasador Fotiu je prenio punu podršku Republike Kipar u nastavku procesa pristupanja EU istakavši očekivanje da će Crna Gora ubrzati svoj napredak i uskoro postati sljedeća članica Unije.

„Raduje nas da vidimo da su Vlada i Skupština na početku svog mandata napravile značajne pomake u oblasti vladavine prava. Želimo da vidimo nastavak dobrih rezultata koji će osigurati da uskoro zauzmete mjesto u evropskoj porodici“, kazao je ambasador.

On je kazao da je važno da Crna Gora iskoristi povoljne signale koji dolaze iz EU kako bi privela kraju ključne reforme.

Sagovornici su razmijenili mišljenje u vezi sa mogućnostima unapređenja saradnje dvije države u više razvojnih oblasti, kao i o razmjeni najboljih praksi u oblasti evropske integracije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve