Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Gorčević razgovarala sa Santanderom i Hrebičkovom: Intenziviranje reformskih aktivnosti na putu prema EU prioritet

U razgovoru sa ambasadorkom Hrebičkovom, ministarka je istakla da je intenziviranje reformskih aktivnosti na putu prema EU s ciljem unapređenje kvaliteta života građanki i građana, prioritet rada 44. Vlade Crne Gore. Ona se zahvalila na prijateljskoj podršci Republike Češke na putu ka EU iznijevši očekivanje da Crna Gora i u narednom periodu može računati na iskustvo Češke u poglavljima u kojima ta država ima bogato iskustvo

Finalizacija reformskih procesa s ciljem punopravnog članstva u EU i unapređenje kvaliteta života građanki i građana, prioritet su u radu 44. Vlade Crne Gore, poručila je ministarka evropskh poslova, Maida Gorčević.

“Ona je danas imala sastanke sa ambasadorkom Češke Janinom Hrebičkovom i šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huanom Santanderom”, saopšteno je iz Vlade.

U razgovoru sa ambasadorkom Hrebičkovom, ministarka je istakla da je intenziviranje reformskih aktivnosti na putu prema EU s ciljem unapređenje kvaliteta života građanki i građana, prioritet rada 44. Vlade Crne Gore. Ona se zahvalila na prijateljskoj podršci Republike Češke na putu ka EU iznijevši očekivanje da Crna Gora i u narednom periodu može računati na iskustvo Češke u poglavljima u kojima ta država ima bogato iskustvo.

“Ambasadorka Hrebičkova je čestitala ministarki Gorčević na imenovanju i poželjela uspješan rad Vladi i Ministarstvu evropskih poslova. Poručila je da Crnu Goru očekuju zahtjevne reforme u pravcu finalizacije svog evropskog puta i da, u tom dijelu, može računati na punu podršku prijateljske Češke”, navodi se u saopštenju.

Ministarka Gorčević i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander razgovarali su o saradnji u vezi sa pristupanjem Crne Gore EU, kao i mogućnostima koje se na tom putu Crnoj Gori otvaraju.

Maida Gorčević i Huan Santander
Maida Gorčević i Huan Santander

Posebno su se osvrnuli na partnerstvo Vlade i UNICEF-a koje ima za cilj zajednički rad na unapređenju prava djece u Crnoj Gori, shodno preporukama iz predstojećeg Izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2023. godinu. Složili su se da je neophodno da se u relevantnim ministarstvima osnaži rad na razvoju stateških instrumenata Evropske unije, kao što su EU programi Garancije za djecu i mlade, što će Crnoj Gori omogućiti da uskladi izdvajanja iz domena javnih finansija s dostupnim EU sredstvima za reforme u oblasti prava djeteta.

„Ova Vlada ima šansu da kroz intenziviranje reformi u oblasti dječje, socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja i monitoringa prava djeteta uz podršku EU i UNICEF-a, kao i kroz ulaganje adekvatnih sredstava u pomenute reforme iz državnog budžeta u naredne četiri godine, napravi ogroman napredak ka članstvu u EU. Istovremeno, na ovaj način, ova Vlada ima šansu da podrži svako dijete da raste u bezbjednom, porodičnom okruženju, da ima pristup kvalitetnom obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti i da postane produktivan građanin 21. vijeka“, poručio je Santander.

Gorčević i Santander su zaključili da su smanjenje siromaštva djece i nasilja, kao i pružanje kvalitetnog obrazovanja i zdravstvene zaštite svakom djetetu, prioriteti za djecu, mlade i porodice Crne Gore, kao i za progres zemlje na putu ka EU.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve