Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Godišnja NATO konferencija u Norveškoj: Razgovarali o unaprjeđenje kapaciteta i sposobnosti oružanih snaga

General Lazarević je u svom obraćanju istakao punu posvećenost Ministarstva odbrane i Generalštaba VCG sprovođenju procesa planiranja odbrane u saradnji sa NATO komandama, te edukacije kadra za tu svrhu i usaglašavanja neophodnih procedura na nacionalnom nivou

Na poziv načelnika Generalštaba norveških oružanih snaga generala Eirika Kristoffersena, načelnici generalštabova NATO alijanse sreli su se u Oslu na godišnjoj konferenciji NATO Vojnog komiteta.

Foto: Ministarstvo odbrane

U fokusu konferencije, kako je saopšteno iz resora odbrane, bile su teme od zajedničkog interesa za unapređenje kapaciteta i sposobnosti oružanih snaga, kako bi u kontinuitetu štitile vrijednosti Alijanse i njenih članica.

“Istaknuta je puna posvećenost naporima koje komandant NATO komande za operacije ulaže u neprekidno praćenje situacije na istočnim granicama Alijanse, kako bi se spriječilo iznenađenje bilo koje vrste”, naveli su iz MO.

Navodi se da načelnici su u Oslu razgovarali o modalitetima unapređenja načina primjene regionalnih planova odvraćanja i odbrane i obezbjeđenja većeg nivoa spremnosti i interoperabilnosti odbrambenih snaga.

Foto: Ministarstvo odbrane

General Lazarević je u svom obraćanju istakao punu posvećenost Ministarstva odbrane i Generalštaba VCG sprovođenju procesa planiranja odbrane u saradnji sa NATO komandama, te edukacije kadra za tu svrhu i usaglašavanja neophodnih procedura na nacionalnom nivou.

Naveo je, dodaju iz resora, primjere unaprijeđene bilateralne saradnje u oblasti nabavki sa NATO članicama, republikama Italijom i Slovenijom, sa kojima su usaglašeni ugovori o kupovini sredstava za potrebe odbrane.

To su, po njegovim riječima, primjeri najboljeg načina stvaranja uslova da vojne jedinice članica budu interoperabilne.

General Lazarević se posebno zahvalio članicama NATO borbene grupe u Letoniji zbog, kako je kazao, profesionalnog pristupa obuci i sprovođenju nekoliko humanitarnih akcija za pomoć crnogorskim građanima.

Podsjećanja radi, na osnovu Odluke Skupštine Crne Gore crnogorski vojnici učestvuju u aktivnostima odvraćanja na istoku Alijanse, u sastavu NATO borbenih grupa u Letonija i Bugarskoj.

“Na današnjoj konferenciji za predsjedavajućeg Vojnog komiteta izabran je italijanski admiral Đuzepe Kavo Dragone, koji će na toj poziciji zamijeniti admirala Roba Bauera”, zaključuju iz Ministarstva odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve