Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Stranke koje će biti stožer beznadežne vlade imaju malo toga zajedničkog sa razumijevanjem evropskih vrijednosti

Kako su kazali, Rimski i Mastriški ugovori i Kopenhaški kriterijumi su i dalje nadrealna materija za PES, Demokrate i ostatke DFa. Politički duh konstitutivnih evropskih akata suprotan je svemu onome što je svakodnevna praksa ili odvratna ćutnja pomenutih partija

Stranke koje pokušavaju da budu stožer još jedne beznadežne vlade malo toga zajedničkog imaju sa razumijevanjem evropskih vrijednosti, saopšteno je iz Građanske inicijative 21. maj.

Kako su kazali, Rimski i Mastriški ugovori i Kopenhaški kriterijumi su i dalje nadrealna materija za PES, Demokrate i ostatke DFa. Politički duh konstitutivnih evropskih akata suprotan je svemu onome što je svakodnevna praksa ili odvratna ćutnja pomenutih partija.

“Degutantno je slušati njihove otrcane fraze o evropskom putu, vladavini zakona, ekonomskom napretku i socijalnoj stabilnosti dok Crna Gora posrće pod teretom – nesuverene i nelegitimne vlasti, partijske destrukcije javnog sektora i državnih preduzeća, degeneracije obrazovanja, klerikalizacije i primitivizacije društva i lažiranja istorije u režiji eksteritorijalne SPC, kao i razaranja građanske države u simbiozi sa revitalizovanim velikosrpskim nasrtajima na crnogorski nacionalni i kulturni identitet”, navode u saopštenju.

Ako se logično isključe beogradske marionete iz NSD i DNP, iz GI 21. maj se pitaju, da li se neko može sjetiti da su Milatović, Spajić, Bečić ili njihovi partijski rukovodioci izgovorili makar jednu kritičku riječ o Vučiću i Vulinu, Putinu i Lavrovu, Porfiriju i Joanikiju ili npr. o srpskom medijskom i estradnom nacionalizmu i prostakluku. Može li se neko sjetiti da je bilo ko od njih pokazao minimum znanja iz savremene crnogorske prošlosti, kada već ništa ne znaju iz dublje crnogorske istorije.

“Da li neko misli da je moguće biti promoter evropske politike dok se ne dobacuje dalje od provincijalne političke pameti a da ne govorimo o shvatanju državne ideje, otvorenog i prosvijećenog građanskog društva ili razumijevanju identitetske samosvijesti i beskonfliktnih razlika”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve