Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

GI ”21. maj”: Prijetnje građanima kaznama potvrda da su uslovi za popis neregularni i remetilački

''Bojkot neotuđivo ljudsko i kolektivno pravo utemeljeno u međunarodnom pravnom poretku i pravilima liberalnih demokratija''

Posljednjih dana pojedinci iz tzv. tehničke vlade, direktor Monstata, kao i Vučićevi pioni iz DF-a i nove marionete iz Pokreta Evropa sad prijete građanima sa novčanim kaznama ako bojkotuju popis. Sva ova skupina uplašenih velikosrpskih poslužitelja na ovaj način samo potvrđuje da su uslovi održavanja popisa remetilački i neregularni, kazali su u Građanskoj inicijativi “21. maj”.

U GI “21. maj” posjećaju da Zakon o popisu stanovništva ne poznaje prekršaj koji bi se odnosio na bojkot popisa, te da ne može postojati kazna za nepostojeći prekršaj.

”Inače, bojkot je neotuđivo ljudsko i kolektivno pravo odavno utemeljeno u međunarodnom pravnom poretku i pravilima liberalnih demokratija, pa je samim tim i nadređeno unutrašnjem zakonodavstvu”, naglašeno je u saopštenju GI “21. maj”.

Kada je riječ o postojećoj odredbi kojom je predviđena kazna za učesnike u popisu u slučaju davanja netačnih ili djelimičnih podataka, jasno je, kažu u GI “21. maj” da se ovaj prekršaj ne odnosi na one koji su odbili da budu popisani.

”Pošto pomenuti državni i partijski funkcioneri vole da se “igraju” sa represivnim propisima koristimo priliku da ih podsjetimo na član 398 stav 1 Krivičnog zakonika kojim je propisano da onaj ko putem medija pronosi lažne vijesti i tvrđenja sa namjerom da podstakne paniku i strah kod građana biće kažnjen zatvorom do tri godine”, poručuju u GI “21. maj”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve