Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Potrebna alternativa koja će i sadašnju i bivšu vlast trajno poslati u istoriju

Građani su, dodaju u GI 21. maj, većinski podržavali DPS i neočetničke stranke birajući time sopstveno propadanje i crnogorski sunovrat

Crna Gora je početkom devedesetih godina imala alternativu. LSCG i SDP su bile antiratne, multietničke, suverenističke i proevropske partije, kazali su iz Građanske inicijative 21. maj.

“U središtu politike LSCG bila je odbrana Crne Gore od velikosrpske politike, zaštita crnogorskog identiteta, zalaganje za slobodno i liberalno društvo. SDP je dijelio otpor politici koja je Crnu Goru svodila na beogradski region, afirmisao je ideju društvene pravde, solidarizma i socijalno tržišne ekonomije. Nasuprot njima bio je vladajući DPS u savezništvu sa velikosrpskim partijama. DPS se brzo odrekao socijalističkog nasljeđa stvarajući gusarski ambijent u kome su se njegovi čelnici i njegovi tranzicioni špekulanti besprizorno obogatili”, navode u GI 21. maj.

Građani su, dodaju u GI 21. maj, većinski podržavali DPS i neočetničke stranke birajući time sopstveno propadanje i crnogorski sunovrat.

“Rascjep u vladajućoj partiji i spašavanje Đukanovićevog krila od strane LSCG i SDP-a doveo je do istorijske obnove države ali ne i do preobražaja karaktera DPS-a. Nakon referenduma koalicija DPS-a i SDP-a stvara poredak koji ih razobličava kao fantomske socijaliste i protagoniste nepravedne države i kleptokratskog kapitalizma. Posljedica toga je dolazak na vlast populističke, marionetske i klero-nacionalističke politike”, navode iz GI 21. maj.

Zato je, kažu, danas potrebna alternativa koja će i sadašnju i bivšu vlast trajno poslati u istoriju.

“To je posao za one koji se osjećaju kao pristalice reformatorske liberalno-demokratske ljevice. GI 21. maj će biti nosilac i oslonac takvih ideja jer su one put u oporavak naše države i društva. Sve je ostvarivo ako znamo što hoćemo, ako smo istrajni i ako vjerujemo u ideju slobodnog i solidarnog društva. Prije ili kasnije građani će to shvatiti, jer slaba je vajda od pomoći sa strane. Sami moramo Crnu Goru učiniti boljim i humanijim mjestom za život. Nema ko drugi”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve