Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

GI ”21. maj”: Pacerskim vođenjem javnih politika Vlada i Parlament će do kraja ruinirati poslovni ambijent

Spajićeva Vlada je ubijedila međunarodna tijela da odustanu od sankcionisanja i to nakon ekspresnog donošenja novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. I sve bi to bilo lijepo i za pohvalu da su površni vladini činovnici i neuki poslanici pročitali tekst Zakona, poručuju iz GI ''21. maj''

Crna Gora je izbjegla da završi na sivoj listi Fatfa i Manivala u vezi sa politikom sprječavanja pranja novca, što je dobra vijest. U zadnji čas Spajićeva Vlada je ubijedila međunarodna tijela da odustanu od sankcionisanja i to nakon ekspresnog donošenja novog Zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorizma. I sve bi to bilo lijepo i za pohvalu da su površni vladini činovnici i neuki poslanici pročitali tekst Zakona, poručuju iz GI “21. maj”.

“Naime, radi se o zakonskom tekstu koji je izvučen iz fioke 42. Vlade od prije dvije godine i koji je u nizu odredbi ilustrativan primjer regulative usmjerene protiv mikro i malog biznisa. Ovim Zakonom su neselektivno i nerazumno obuhvaćena mikro i mala privredna društva i preduzetnici iz niza poslovnih oblasti koji niti mogu, niti žele, niti imaju kapaciteta da se bave predviđenim mjerama i procedurama. Radi se o poslovima vezanim za investicije, nekretnine, građevinarstvo, posredovanje, sitnim zajmodavnim poslovima, kao i brojnim intelektualnim i stručnim uslugama koje obuhvataju više hiljada mikro i malih domaćih i stranih privrednih društava i preduzetnika. Zakonom je uvedeno niz birokratskih i destimulativnih mjera počev od besmislenih obuka zaposlenih i brojnih normativnih procedura i obaveza koje biznis pretvaraju u “parapolicijske i obavještajne” punktove. Ispada da umjesto razvoja poslovanja vlasnici i direktori malih kompanija treba da se isključivo bave tokovima novca svojih klijenata i prijavljuju ih policiji ne bi li tako što prije likvidirali i sopstveni biznis”, navode iz GI.

Time je, kako dodaju, umjesto da se Zakon isključivo fokusira na srednja i velika privredna društva, finansijske i kreditne organizacije i institucije platnog prometa, usvojen propis sa nizom besmislenih, neodrživih i neprimjenjivih normi.

“Pokušaj primjene tih normi u praksi značiće samo gušenje domaćih mikro i malih biznisa iz pomenutih oblasti, plus što će svi mali strani investitori zbog ovakvih “pametnih rješenja” u širokom luku zaobilaziti Crnu Goru. Time će brojne poslovne oblasti postati sumorno otežavajuće ili besmislene. Pritom, donošenje ovakvog zakona samo je drastičan primjer ataka na dio poslovne zajednice iako to u Parizu i Strazburu niko nije tražio od Crne Gore. Ovakvim pacerskim vođenjem javnih politika Vlada i Parlament će do kraja ruinirati poslovni ambijent, nakon čega će jedino moći da objave bankrot državnih finansija. Novac ne stvara država već poslovna zajednica i krajnje je vrijeme da neodgovorni i nedoučeni političari počnu to da shvataju”, zaključuju iz GI “21. maj”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve