Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

GI 21. maj: Mijenjati Krivični zakonik kako bi se inkriminisao šovinistički javni i medijski govor

Poručuju da pošto je iluzorno očekivati da se šovinisti prosvijetle i upristoje važno je da se odmah nakon početka rada novog parlamentarnog saziva predlože zakonodavne dopune kojim će se u KZ-u inkriminisati direktni ili aludirajući šovinistički javni i medijski govor

Više od tri decenije u Crnoj Gori se u javnosti praktikuje nekažnjiv šovinistički govor. Ta praksa je nakon raspada SFRJ i ukidanja ispolitizovanog verbalnog delikta normalizovana i od tada do danas naročito je njegovana od strane velikosrpskih političkih i kulturnih krugova i neočetničkog klera SPC, tvrde u Građanskoj inicijativi 21. maj.

“Pritom se crnogorska vlast u kontinuitetu blagonaklono ili nemoćno nosila sa nacionalističkom mrziteljskom retorikom. Devedesetih godina, tokom služenja Miloševićevom režimu DPS se nije uzbuđivao oko javnih izliva mržnje koji su pogodovali njegovoj kompromitujućoj politici”, navode iz GI 21. maj.

Danas, kažu u GI 21. maj, svjedočimo istom takvom ponašanju od strane PES-a i njegovih prirepaka, restlova DF-a i stranke promašenog naziva (Demokrate).

“S druge strane, crnogorske pravne ustanove su svih ovih decenija prespavale ili banalizovale brojne izlive šovinizma bilo da se radi o policiji ili tužilačkim i sudskim organima. Tako da je sadašnje crnogorsko zakonodavstvo “odbranu” od šovinističkog govora svelo na limitirani član 19. Zakona o javnom redu i miru koga prate mršave novčane kazne i član 370. Krivičnog zakonika koji je napisan tako da u širokom luku zaobilazi brojne mrziteljske situacije kojima često svjedočimo. Time je tužiocima omogućeno da ignorišu javni i medijski verbalni šovinizam ili ga u najboljem slučaju katkad tretiraju kao prekršaj”, smatraju u GI 21. maj.

Poručuju da pošto je iluzorno očekivati da se šovinisti prosvijetle i upristoje važno je da se odmah nakon početka rada novog parlamentarnog saziva predlože zakonodavne dopune kojim će se u KZ-u inkriminisati direktni ili aludirajući šovinistički javni i medijski govor.

“Ovo bi bio prijeteći pravni odgovor protiv verbalnog šovinizma koji za cilj ima – da namjerno uvrijedi, omalovaži ili ismije bilo koju naciju i etničku grupu ili da aludirajući pozove na međunacionalne i međudržavne sukobe ili da izrazi netrpeljivost i gađenje prema bilo kojoj naciji ili da u bilo kom smislu negira nacije i etničke grupe ili da riječima ili pjesmom afirmiše pripadnike zlikovačkih nacionalističkih formacija iz Drugog svjetskog rata i njihove organizacije poput npr. nacista, fašista, ustaškog ili četničkog pokreta”, zaključuju u GI 21. maj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Murrko
12.08.2023-11:12 11:12

Taj Zakon se nece nikad u CG donijeti i krivicno kaznjavanje da se sprijecu izlivi šovinizma prema manjinama u Crnoj Gori  mora se prvo izbaciti iz nastave skolske nacionalizam -sami smo vidjeli Ministar Prosvjete-BRATIC javno kaze da je Cetnik  bez kazne i sve Profesore izbaci iz skole koji nece da uce djecu po njenom programu a to su podrzale -DEMOKRATE – SNP-kao i njhov vodja Cetnik MILACIC !