Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Genci: Spajić da bude mandatar, Vlada programska

Istakao je da se puno radi na tome da se Spajiću ne da mandat, i ne ispoštuje bolja naroda, a smatra da toj političkoj grupaciji treba dati priliku da naprave promjene i pokažu politiku koji promovišu. Ali ona ne može biti na uštrb onoga za šta se zalažu i što su njihovi nacionalni principi

Predsjednik Force Genci Nimanbegu ocijenio je nakon konsutlacija sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, da Milojko Spajić treba da bude mandatar jer pripada političkom subjektu koji je osvojio najviše glasova na izborima 11. juna. Poručio je da vlada mora biti programska, odnosno da ukoliko njeni konstituenti ne budu imali slične ciljeve ponovo će niti ranjiva kao i prethodna.

“Nama u albanskoj koaliciji je bitno da sljedeća vlada cijeni naše specifičnosti i radi na dugoročnim akcijama koje će doprinijeti da se razvijemo isto kao i sve druge zajednice u Crnoj Gori. Prenijeli smo predsjedniku da je izborna volja bila da pobjednici budu Pokret Evropa sad i manjinske partije, svi ostali su imali slabije rezultate, zbog toga mislimo da Spajić mora da bude mandatar. Prinicipi će se još definisati u narednom periodu”, poručio je Nimanbegu.

Dodao je da su do sada imali razgovore sa Spajićem, gdje su insistirali na decentralizaciji vlasti i da se u tom pogledu sa deklarativnog nivoa preće na djela.

“Ako budemo našli zajednički jezik oko toga onda ćemo biti učesnici u vladi Crne Gore”, kazao je Nimanbegu.

Istakao je da se puno radi na tome da se Spajiću ne da mandat, i ne ispoštuje bolja naroda, a smatra da toj političkoj grupaciji treba dati priliku da naprave promjene i pokažu politiku koji promovišu. Ali ona ne može biti na uštrb onoga za šta se zalažu i što su njihovi nacionalni principi.

Upitan za učešće koalicije Za budućnost Crne Gore u budućoj Vladi, Nimanbegu je kazao da učešće heterogenih subjekata u Vladu koji nemaju slične stavove samo će dovesti do njene ranjivosti, kao što se desilo sa prošlom, koja je pala na prvom pitanju, ugovoru da SPC.

“Stoga mandatar mora imati na umu da sastavljanje vlade nije samo matematički, nego da ona mora biti programska, a to znači da bude dovoljno poslanika, da li je to 41, koji će dijeliti isti program”, kazao je Nimanbegu.

Predsjednik Milatović danas je nastavio konsultacije o izboru mandatara. Završio je razgovore sa predstavnicima Force i Demokratske partije (DP) Gencijem Nimanbeguom i Fatmirom Đekom.

Forca i DP nastupili su na izborima u okviru koalicije Albanska alijansa.

Milatović će od 11.30 sati razgovarati sa predstavnicima Demokratske unije Albanaca.

Sa predstavnicima pokreta CIVIS, koji je na parlamentarnim izborima nastupio u okviru liste Pokreta Evropa sad, predsjednik će razgovarati od 14 časova.

Milatović je do sada konsultacije obavio sa predstavnicima Pokreta Evropa sad, Demokratske partije socijalista, Demokratske Crne Gore, Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije.

Konsultacije su obavljene i sa predstavnicima Bošnjačke stranke, Građanskog pokreta URA, Socijaldemokrata i Hrvatske građanske inicijative, kao i liste Socijalističke narodne partije i Demosa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve