Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Gandel: Od stranaka koje su bile negativne prema NATO i EU teško očekivati da sprovode proevropsku politiku

Gandel ističe da su jedna od tekovine demokratije slobodni parlamentarni izbori, na kojima građani odlučuju koje će političke partije ući uparlament, nakon toga one pregovaraju o formiranju vladajuće koalicije

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori Boris Gandel kaže da Slovačka dijeli mnoge vrijednosti sa SAD i Njemačkom, koji su ovih dana poslali jasnu poruku da novu Vladu moraju sačinjavati samo proevropske i euroatlantske snage, te da često imaju identičan pogled na nekoliko pitanja koja se odnose na međunarodnu politiku.

Gandel ističe da su jedna od tekovine demokratije slobodni parlamentarni izbori, na kojima građani odlučuju koje će političke partije ući uparlament, nakon toga one pregovaraju o formiranju vladajuće koalicije.

– U većini slučajeva, na saradnji se dogovaraju stranke, koje su bliske jedna drugoj i programski i po vrijednostima – naglašava Gandel i dodaje da je odgovornost na liderima ovih partija iprije svega na mandataru, kome je povjeren sastav vlade, da formira koaliciju, koja će raditi na dobrobit zemlje injenih građana ina ispunjavnju strateških ciljeva zemlje.

Prema njegovim riječima, dosadašnji pregovori su ukazivali na to, da bi uvladi mogle biti ipolitičke snage koje su se uviše navrata negativno definisale prema NATO-u i EU, pa se teško može od njih očekivati da će biti stvarno zainteresovani da u praksi sprovode proevropsku politiku.

To, kako kaže ambasador Slovačke, naravno izaziva određena pitanja i nedoumice o tome, da li je što skoriji ulazak u EU zaista strateški cilj pobjednika junskih izbora, ali kako dodaje sačekajmo još malo “jer dok nije dogovoreno sve, nije dogovoreno ništa”.

Gandel ističe da će oni poštovati vladu koja proizlazi iz slobodnim demokratskih izbora, ali istovremeno ona mora poštovati da će oni na osnovu toga odlučiti kako će sa takvom vladom komunicirati i sarađivati.

Gandel kaže da u procesu formiranja Vlade nije riječ o Slovačkoj i njenim željama već o odgovornom odnosu crnogorskih političkih lidera.

– Sedamdeset do osamdeset procenata stanovništva Crne Gore kontinuirano podržava ulazak zemlje u EU što je ogroman broj i faktor koji teško može da zanemari neko ko želi da ostane u politici, da bude uspješan ida ima najširu moguću podršku, tim prije ako je to njegov deklarisani cilj – kaže Gandel i dodaje da se ovdje radi o budućnosti naše zemlje i budućih generacija.

Gandel navodi primjer iz Slovačke devedesetih godina prošlog vijeka kada se ta zemlja našla praktično u međunarodnoj izolaciji od strane zapadnih partnera nakon što su imali autorativnog predsjednika vlade Vladimira Mečiara, koji je bio bliži istočnom vektoru, nego zapadnom.

– Iako je zvanično tvrdio suprotno, ipak se njegovi postupci govorili jasnim jezikom. Čak ijedna od posljednjih posjeta prije parlamentarnih izbora 1998. godina bila je usmjerena na Moskvu a ne na Brisel – objašnjava Gandel.

Dodaje da je na kraju zapad praktično prestao da komunicira sa njim.

– Mi, obični građani, bili smo bukvalno frustrirani činjenicom kad 1997. godine na samitu NATO-a u Madridu ne samo da nismo dobili poziv da postanemo dio sljedećeg talasa proširenja, već nas nisu spomenuli ni među zemljama sa kojima su računali ubudućnosti – objašnjava Gandel.

Kako kaže, Slovačka kao da je prestala da postoji, a tadašnja američka državna sekretarka Medlin Olbrajt je za Slovačku rekla da je to crna rupa na mapi Evrope, a promjena je tek došla nakon parlamentarnih izbora koji su donijeli preokret.

No, kako pojašnjava Gandel, prvo su morali da zadobiju povjerenje njihovih budućih evropskih i transatlantskih saveznika.

– Morali smo da im pokažemo da smo zaiste kredibilni i odgovorni partneri i tek tada nam se otvorila zamišljena vrata Evrope i Sjevernoatlantske alijanse – kaže Gandel.

Ističe i da “ako želite da budete dio elitnog kluba, nije dovoljno samo da kažete da želite da mu se pridružite”.

– Morate dokazati da mu vrijednosno pripadate, da Vam se može vjerovati, da nećete raditi kontraproduktivne korake, koji su u suprotnosti sa Vašim izjavama, da zaslužujete članstvo ida se Vaši partneri mogu osloniti na Vas, kao i vi na njih – zaključuje Gandel i dodaje da na njihovog iskustva, može samo da preporuči da je uvijek bolje i manje bolno učiti se na tuđim greškama, nego na sopstvenim.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve