Ne smiruju se strasti zbog toga što je funkcioner i odbornik Demokratske partije socijalista u SO Bar, Miloš Fuštić, napustio tu partiju i prešao u Demokratsku Crnu Goru. Nakon što je juče saopštio da neće biti funkcioner partije Alekse Bečića, da mu ne treba bilo kakvo uhljebljenje, te da je članstvo i podrška političkoj partiji stvar slobodnog izbora, Fuštić danas traži od građana da ga ne osuđuju.

“Uviđajući da se ne smiruje bura oko mog napuštanja DPS-a, želio bih, još jednom, da iskažem potpuno razumijevanje zbog takvih reakcija, ali i da zamolim da me ne osuđujete, bar ne dok se ne upoznate sa mojom stranom priče”, kazao je Fuštić.

Kaže da osjeća potrebu da od crnogorskih građana zatraži oprost zbog toga što je, godinama, bio dio strukture koja je na svaki mogući način uništavala i unižavala Crnu Goru, strukture koja je razarala sve ono što su vijekovima bile njene moralne i civilizacijske vertikale.

“Jesam, bio sam dio svega toga i izvinjavam vam se. Istini za volju, moram reći da, bivajući dijelom svega toga što je, pokazuje se ovih dana, ostavilo neizbrisivu mrlju na mojoj biografiji, nastojao sam, sve vrijeme, a o tome mogu posvjedočiti moji sugrađani i kolege odbornici u barskoj Skupštini, da, unutar same strukture DPS-a, pružim otpor svim onim odlukama za koje sam smatrao da bi bilo kome mogle nanijeti štetu”, ističe Fuštić.

Nije, dodaje, bježao od konfrontacija sa tadašnjim partijskim saborcima o čemu je, takođe, ostalo pisanih tragova.

“Molim da se prilikom donošenja sudova o meni i mom političkom djelovanju, i to uzme u obzir. Upitaćete: ako sam imao u vidu sva nepočinstva DPS-a, od kojih izdvajam: kriminalna djelovanja od kojih, za neke, postoje i pravosnažne presude, prebijanja građana, prije svega u Budvi, suzavci, širom Crne Gore, upereni od strane DPS-a prema građanima ove države, hapšenja opozicionih poslanika i odbornika, izborni kriminal u produženom trajanju, permanentno izazivanje međunacionalnih mržnji, zašto sam, ipak, i pored svega toga, i dalje ostajao u DPS-u sve do ovog trenutka?”, pitao je Fuštić.

A onda je dao i odgovor na to pitanje.

“Vi koji ćete me to upitati, previdjećete, svjesno ili nesvjesno, manipulativno djelovanje DPS-a kada vas ubjeđuje da će, izgube li oni izbore, nestati i države Crne Gore. I ne samo to, aboliraćete DPS od svih onih pritisaka i ucjena koje su primjenjivali prema svima, pa i prema meni. Osuđujući mene, učinićete isto ono što sam i ja činio prethodnih godina, dakle, zažmuriti na krivice samog DPS-a za sve ono što nije bilo dobro u Crnoj Gori posljednjih godina i decenija”, ističe Fuštić.

Među svim što je obilježilo dosadašnje njegovo političko djelovanje Fuštiću je najviše krivo ukoliko je sistem vrijednosti koji je promovisao DPS toliko godina, u bilo čemu, natrunio one vrijednosti koje, kako ističe, nosi kao čovjek i koje, samim trenutkom rođenja, pripadnu svakom čovjeku u Crnoj Gori.

“Želim da vjerujem da je taj vrjednosni kapital koji nam je svima urođen odolio svim pokušajima DPS-a da ga razgradi. Nadam se da mi odluka da napustim vlast u Baru i odem u opoziciju u Baru daje za pravo da vjerujem da je moj sistem vrijednosti ipak odolio onom izopačenom sistemu vrijednosti koji je tadasnja vlast, pokazalo se, srećom – bezuspješno, pokušavala, sa velikom upornošću, da nametne Crnoj Gori i njenim građanima”, navodi Fuštić.

Kako je istakao, njegovo napuštanje DPS-a prvi je korak u potvrđivanju istine da je ona “moralna supstanca koja vijekovima krasi Crnu Goru i sve njene građane, izdržljiva, neposustala i neuzmakla, uprkos svim nasrtajima na nju”.

“Vjerujem da ću svojim daljim političkim angažmanom biti u prilici da dokažem svoju privrženost Crnoj Gori kao kući u kojoj se za obraz daje sve, a obraz ne daje ni za šta”, zaključio je Fuštić.

guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mirjana Knezevic
Mirjana Knezevic
14.10.2020-12:25 12:25

Marija Magdalena