Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Fijalka: Rusija je već izgubila u ratu sa Ukrajinom

Rusija je već izgubila u ovom ratu, naglašava, jer nije ostvarila svoj plan blic kriga

Plašimo se da ruske snage mogu da bombarduju i zapadne djelove Ukrajine u bilo kom trenutku, kazala je otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine u Podgorici Natalija Fijalka, gostujući u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV.

Fijalka ističe da se užasan scenario desio prije dva dana u Lavovu kada je, usljed bombardovanja, bila isključena struja i ozbiljno uništena željeznička infrastruktura.

“Lavov ima 800.000 stanovnika, a prognano oko 200.000. Ukrajinska ekonomija nastavlja da funkcioniše i u ovim teškim trenucima”, navodi Fijalka.

Upitana o realnom uvidu o broju stradalih u ruskoj agresiji na Ukrajinu, Fijalka odgovara da će ti podaci biti nepoznati sve dok te teritorije budu pod kontrolom ruske vojske.

“Nakon njihovog povlačenja imaćemo stvarne podatke šta se dešavalo na tim područjima”, dodaje ona.

Međutim, ističe, u predgrađima Kijeva pronađeno je preko 1.100 tijela.

“Oni su ubijeni sa bliske distance i mnogi od njih imali su vezane ruke”, kaže Fijalka.

Prema podacima gradonačelnika Marijupolja, dodaje, samo u tom gradu stradalo je oko 20.000 Ukrajinaca.

“Nikada do kraja nećemo saznati koliko je tačno ljudi stradalo. Sigurno će biti dosta nestalih osoba, jer je stotine hiljada Ukrajinaca prisilno prevezeno u Rusiju i nikada nećemo saznati da li su u Rusiji ili su skriveni u masovnim grobnicama”, ocjenjuje Fijalka.

Rusija je već izgubila u ovom ratu, naglašava, jer nije ostvarila svoj plan blic kriga.

“Ukrajinska vojska uspijeva da se brani i vraća kontrolu nad teritorijom. Svjesni smo da će Putin da upotrijebi sva sredstva kako bi pobijedio u ovom ratu. Ne može sebi dozvoliti da izgubi jer bi to značilo i gubitak njegove vlasti u Rusiji. Uvijek se prikazivao Rusima kao jak predsjednik koji uvijek pobjeđuje”, pojašnjava Fijalka i dodaje da će Putin ići do kraja i neće birati način.

Fijalka naglašava da bi Putinova pobjeda značila kraj demokratije u svijetu. Ipak, dodaje, kako ne vjeruje u taj scenario.

Spriječiti kupovinu nafte i plina od Rusije

Govoreći o rezultatima sankcija koje je međunarodna zajednica uvela Rusiji, Fijalka kaže da su oni vidljivi, ali su, kako kaže, jako spori i imaju odloženo dejstvo.

“Moramo da preduzmemo sve aktivne korake kako bismo spriječili kupovinu plina i nafte od Rusije jer je to njihov glavni izvor prihoda”, upozorava Fijalka, ističući da Rusija od početka rata dobija ogroman novac od prodaje.

“Mnoge zemlje daju veliku novčanu pomoć Ukrajini, dok istovremeno plaćaju Rusiji za naftu i plin”, kaže Fijalka, ocjenjujući da je takav vid djelovanja nelogičan, budući da na taj način održavaju rat.

“Vjerujemo da ćemo doći do dogovora da se EU odrekne i uvoza plina i nafte iz Rusije. EU je pokazala neviđeno jedinstvo i donijela jako brze odluke po pitanju sankcija i mi smo im zahvalni na podršci”, ističe Fijalka.

Bilo je zemalja, kaže Fijalka, koje su bile protiv sankcija, ali su ipak na kraju donijele odluku o njihovom uvođenju. Fijalka kao najbolji primjer navodi Njemačku koja je promjenila prvobitni stav po tom pitanju.

Ništa nije nemoguće, optimisti smo

“Nema ničeg nemogućeg, optimisti smo”, poručuje ona.

Smatra da bi sastanak predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog s Putinom mogao da donese neke rezultate.

Nakon što su, kako kaže, otkrili sva zvjerstva koja je učinila ruska vojska na području Kijeva, smatraju da pregovori nijesu mogući jer ne vjeruju da bi mogli donijeti neke ozbiljnije rezultate.

“Pregovori podrazumijevaju da su obje strane spremne na kompromis. Pristali bismo da Rusija oslobodi teritorije Ukrajine, ali to je nešto o čemu ne možemo da pregovaramo dok Rusija podržava agresiju u Ukrajini i ne pristaje da se dobrovoljno povuče”, pojašnjava Fijalka.

Oko 7.000 Ukrajinaca u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, ističe, trenutno se nalazi oko 7.000 stanovnika Ukrajine koji su došli odmah po početku rata.

“Ukrajinci u Crnoj Gori uživaju status privremene zaštite koji pruža mogućnost boravka u periodu od godinu pa uz dozvolu rada i pružanje zdravstvene zaštite koja omogućava i školovanje djece”, pojašnjava Fijalka.

Dosta Ukrajinaca, dodaje, organizuje nastavu za ukrajinsku djecu u Budvi, koju pohađa oko 150 učenika.

“To je najveća grupa i vrše nastavu na ukrajinskom jeziku. Ukoliko odluče da ostanu na duže i upišu se u crnogorsku školu od 1. septembra, problem može izazvati prebukiranost škola. U narednih mjesec dana ćemo vidjeti koliko djece ima želju da nastavi obrazovanje na crnogorskom jeziku”, kaže Fijalka.

Kada je riječ o pomoći državljana Rusije Ukrajincima, Fijalka kaže da postoje Rusi koji pomažu Ukrajincima.

“Postoji i dosta onih koji nas ne podržavaju i pokušavaju da provociraju Ukrajince javnim isticanjem znakova pod kojim se vodi ruska agresija na Ukrajinu. Ukrajinci su u ovom trenutku osjetljivi na sva ta dešavanja i različito gledaju na pokušaje da se prikaže da su ruski i ukrajinski narodi bratski. U situaciji kada stotine hiljada ruskih vojnika obijaju i bombarduju naše domove i ubijaju sugrađane, teško je govoriti o bratskim narodima”, pojašnjava Fijalka.

Ruska propaganda, dodaje, pokušava da prikaže Ruse kao miroljubive.

“Svjedoci smo što je ruski mir donio u Ukrajini”, ističe Fijalka i dodaje da normalan čovjek ne može da shvati pružanje podrške Rusiji u ovom trenutku.

Crna Gora zaslužuje da uskoro bude dio EU

Od nove Vlade Crne Gore očekuje da će zauzeti jasan stav po pitanju ruske agresije na Ukrajinu.

“Očekujem podršku sankcijama koje su uvedene i nadamo se da će uskoro biti uspostavljen mehanizam za njihovo sprovođenje. Prošloj vladi zamjeram što se samo pod vanjskim pritiskom izjašnjavala o situaciji u Ukrajini i nakon više pokušaja uvela mehanizam koji je omogućavao sprovođenje sankcija”, navodi Fijalka.

Crna Gora je, naglašava, izuzetno lijepa zemlja sa dobrim ljudima.

“Crna Gora je dio svjetske baštine i zaslužuje da bude dio Evropske unije. Vaš narod zaslužuje da ima sve najbolje i nadamo se da ćemo uskoro zajedno biti u EU”, zaključuje Fijalka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve