Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Felten: Vlada preduzima važne korake na EU putu, ali je i dalje čeka mnogo posla

''Ono što je važno sada da Vlada, da organi vlasti uspiju da transformišu, ovaj zamajac, elan i entuzijazam, koji bez sumnje postoji, da uspiju da ga transformišu u konkretne aktivnosti''

Da li će Crna Gora biti naredna članica Evropske unije, zavisi od konkretnih aktivnosti crnogorske vlasti, smatra ambasador Njemačke Peter Felten. On je, u emisiji “Diplomatska priča” Gradske TV, pozitivno ocijenio dosadašnje korake Vlade u procesu pristupanja EU, te se osvrnuo na dalje djelovanje NATO-a.

Vlada preduzima važne korake na evropskom putu, ali je i dalje čeka mnogo posla kako bi uspjela Crnu Goru da uvede u EU do 2028, poručio je ambasador Njemačke.

– Ono što je važno sada da Vlada, da organi vlasti uspiju da transformišu, ovaj zamajac, elan i entuzijazam, koji bez sumnje postoji, da uspiju da ga transformišu u konkretne aktivnosti. Znate da prve korake treba preduzeti u oblasti vladavine prava, reforme pravosuđa, medijskim zakonima, ako se to uradi brzo, onda mislim da je izvodljivo da se takvi rokovi ispune – kazao je Felten.

Odnosi Crne Gore i Njemačke su jako bliski i dobri, ocijenio je ambasador Peter Felten odgovarajući na pitanje studentkinje Humanističkih nauka Univerziteta Donja Gorica da li je došlo do promjena u odnosima dvije zemlje od oktobra 2023. godine.

– Zaista želimo da vidimo Crnu Goru što prije u Evropskoj uniji. Sa novom Vladom, novim elanom i novim prilikama za bližu saradnju treba da radimo na tome. Posjeta naše državne ministarke prošle sedmice bila je jedna od tih prilika. Da vidimo gdje više toga možemo uraditi i gdje možemo na fokusiran način pružiti podršku određenim obastima koje su važne za Crnu Goru na njenom putu ka EU. Dakle, protekli mjeseci su bili dobri za naše bilateralne odnose – zaključio je Felten.

Felten je komentarisao i izjavu bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa – da ne treba braniti NATO članicu koja ne izdvaja novac za odbranu.

– Mislim da je to neodgovorno ponašanje sa njegove strane, zato što može da napravi kod Putina pogrešnu percepciju o stvarnoj situaciji, i onda ga to može ohrabriti da uradi neke neodgovorne stvari, koje bolje da ne uradi – kazao je Felten.

Student Fakulteta pravnih nauka UDG pitao je ambasadora kako bi se Njemačka ponašala u slučaju da Donald Tramp, ako opet postane predsjednik SAD, odustane od podrške Evropi. Njemačka će, kaže, uvijek braniti Evropu.

– Mi smo najveća država u Evropi i zaista imamo ogromnu odgovornost vezanu za Evropu u cjelini, mi jačamo naše vojne kapacitete upravo sada, da bismo te naše odgovornosti ispunili. Prvi korak je da pojačamo kredibilni mehanizam odvraćanja, koji treba da spriječi moguće agresore da uopšte imaju ideju da mogu nešto da postignu – rekao je Felten.

Članice NATO-a i Evropske unije treba zajedno da se suprostave svakoj prijetnji, zaključio je Felten.

Na pitanje studentkinje Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore zbog čega još nije bilo zvanične posjete njemačkog kancelara Crnoj Gori ambasador Peter Felten kazao je da u tome nema nikakvog negativnog značenja.

– Treba da imate na umu da je predsjednik Jakov Milatović već bio u Berlinu, da je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović već bio u Berlinu, da je naša državna ministarka bila tu prošle sedmice. Još mnoge posjete predstoje. Sa novim zamajcem za evropske integracije i novom Vladom, vrlo sam siguran da će posjete u oba smjera vrlo brzo da se dešavaju – kazao je Felten.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
18.02.2024-22:51 22:51

Nedaj Boze..da ova fasisticka-cetnicka..a ujedno antidrzavna Vlada bude 2028godine..CG..vec tone..Drugo,odkad je CG postala suverena drzava CG..nijedan amasador iz Njemacke nije bio za nasu lijepu CG..no uvijek sa fasistima-antidrzavnicima-cetnicima..Nazalost..sto nije lijepo..