Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Fejk vijest Vijesti: Nema odgađanja primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Vijesti važe za ključno propagandno glasilo MCP Srpske pravoslavne crkve, zbog čega su dobijale izraze zahvalnosti sveštenika te vjerske organizacije

Više izvora iz Vlade Crne Gore demantovalo je informaciju da je komesaru EU Oliveru Varheljiju saopštena spremnost za odgađanje početka primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, javlja Antena M.

Podgoričke Vijesti objavile su informaciju da je, navodno, Varhelji na sastanku sa opozicijom kazao da mu je premijer Duško Marković, ponudio odgađanje primjene Zakona do odluke Ustavnog suda o ustavnosti toga akta i, eventualno, odluke Suda u Strazburu.

Vijesti važe za ključno propagandno glasilo MCP Srpske pravoslavne crkve, zbog čega su dobijale izraze zahvalnosti sveštenika te vjerske organizacije.

Stoga je vijest o navodnoj spremnosti Vlade da odgodi početak primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti izazvala ozbiljnu konfuziju u javnosti.

Pravnici koje je konsultovala Antena M jednoglasni su, po Ustavu, Vlada Crne Gore nema pravo da odgađa početak primjene zakona. Takav institut i ne postoji u pravnom sistemu Crne Gore.

Samo Skupština Crne Gore može da usvoji novi zakon ili izmjene i dopune zakona, kojima bi bila regulisana na drugaciji način primjena zakona. Zakon o slobodi vjeroispovijesti, inače, predviđa da njegova primjena počne godinu nakon stupanja na snagu. Zato bi Vlada jedino mogla da parlamentu uputi inicijativu da se, kroz izmjene i dopune Zakona, drugačije reguliše početak njegove primjene.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti usvojen je krajem decembra prosle godine, a na snagu je stupio 8. januara ove.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve