Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

CEROVIĆ PISAO ĐUROVIĆKOJ: Fašizam i evropejstvo ne idu zajedno

Ne možete, gospođo predsjednice, makar samo i verbalno, pokazivati privrženost Evropskoj uniji, a istovremeno iskreno metanisati Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je apriorno antievropska, da ne kažemo šovenska i fašistička. Dobro znate što je sve vaš omiljeni mitropolit, pokojni Amfilohije, govorio o Evropi i Evropskoj uniji. Ne možete, gospođo predsjednice parlamenta, iskazivati privrženost Srpskoj pravoslavnoj crkvi za koju sva Evropa zna da predstavlja najvulgarniju rusku špijunsku filijalu na Balkanu, a hipokritski se pozivati na evropske principe i logiku koji su beskrajno daleko od čak i primjese klerikalizma.

Književnik i publicista Rajko Cerović je uputio otvoreno pismo predsjednici Skupštine Crne Gore, Danijeli Đurović

Pismo prenosimo integralno.

Potpisnik ovih redova ni jednog trenutka, gospođo Đurović, ne sumnja u iskrenost vaših riječi i želja upućenih mogućoj vladi gospodina Miodraga Lekića od koje eksplicitno tražite dosljednost istrajavanja na evropskom putu.

Bez obzira na krajnju neupitnost takve vlade, za koju i sami znate da počiva na ustavnom puču, čemu ste u svojstvu predsjednice Skupštine dali lavovski doprinos, želim, gospođo predsjednice, da vam skrenem pažnju i na neke druge nedosljednosti u vašem ukupnom radu i ponašanju koje, ma što o tome vi lično mislili, ne malo iritiraju dobar dio crnogorskih građana u čije ime predsjedavate crnogorskim parlamentom.

Pođimo redom: Ne možete, gospođo predsjednice, makar samo i verbalno, pokazivati privrženost Evropskoj uniji, a istovremeno iskreno metanisati Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je apriorno antievropska, da ne kažemo šovenska i fašistička. Dobro znate što je sve vaš omiljeni mitropolit, pokojni Amfilohije, govorio o Evropi i Evropskoj uniji. Ne možete, gospođo predsjednice parlamenta, iskazivati privrženost Srpskoj pravoslavnoj crkvi za koju sva Evropa zna da predstavlja najvulgarniju rusku špijunsku filijalu na Balkanu, a hipokritski se pozivati na evropske principe i logiku koji su beskrajno daleko od čak i primjese klerikalizma.

Dakle, vašom navodnom željom, upućenom fantomskoj vladi gospodina Miodraga Lekića, za koga znate da u nedostatku mašte aktuelne skupštinske većine predstavlja volšebno otkriće Aleksandra Vučića, da se tobože dosljedno drži Evrope, jasno odstupate od utvrđene političke platforme združenih srpskih šovinističkih stranaka koje su pobijedile na izborima prije nešto više od protekle dvije godine.

Nije, gospođo Đurović, Amerika protivu ulaska u fantomsku Lekićevu vladu samo Demokratskog fronta, nego i drugih stranaka aktuelne skupštinske većine, uključujući i stranku iz koje dolazite. I vrapcima je poznato da su sve srpske partije koje sačinjavaju aktuelnu skupštinsku većinu bukvalne ideološke kopije Demokratskog fronta. Čime se, gospođo predsjednice, osim formalno nazivom, Demokrate razlikuju od Demokratskog fronta, čime se to iz unisonog srpskog šovinizma tobože diferencira od Demokratskog fronta Jokovićeva Socijalistička narodna partija kojoj pripadate, čime se opet iz srpskog šovinističkog mnoštva izdvajaju Ujedinjena ili Prava Crna Gora? Što reći za sićušnu Uru koja je prije podne tobože zelena ii prozapadna, a popodne vulgarno srpska šovinistička stranka, što Abazovića, što Vučića?

Na kraju, dozvolite gospođo Đurović, da vam skrenem pažnju na bukvalni genocid kojim navodna aktuelna skupštinska većina, i uz vašu vruću pomoć, danas drži u ruci svu vlast u Crnoj Gori. Vjerovatno vas ne zabrinjava, ako možda ne veseli, tragična činjenica da današnja crnogorska vlada i u tehničkom mandatu, ali i ranije u legalnom, nema ni jednog ministra nacionalnog Crnogorca, kako u ministarskom sastavu, čak i čitave dvije protekle vlade, tako i po dubini od direktora direktorata do drugih kadrovski istaknutijih položaja. Da su Crnogorci, i ako nije popularno o tome mnogo govoriti, i dalje većinski narod u Crnoj Gori valjda je dovoljno neupitno. Doduše, dva su nacionalna Crnogorca bila u Abazovićevoj vladi i to na važnim ministarskim mjestima od vanjskih poslova do ministarstva vojnog, ali ste, pored ostalih i vi lično, i to posebno angažovano i strasno, onim nezakonitim proširivanjem dnevnog reda, učestvovali u njihovom uklanjanju.

Danas bi, pored svega što se u vezi sa likvidacijom dvojice ministara crnogorskog nacionalnog predznaka događalo u Skupštini pod vašim predsjedništvom, bilo više nego logično i očekivano da ste se, kao ličnost od visokog profesionalnog i drugog ugleda, što pripada mjestu i zvanju predsjednice parlamenta, založili za ostanak one spomen-ploče u Morinju, bez obzira na to što je riječ o individualnoj inicijativi dvojice svrgnutih ministara. Nažalost, gospođo predsjednice parlamenta, nemate vi za takav postupak dovoljno moralne širine i senzibiliteta. Razumljivo, jer ste obožavalac Srpske pravoslavne crkve i njenog patrijarha, institucija koje su najviše doprinijele međunacionalnoj klanici devedesetih.

U nadi da poslije sljedećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora nikada više vi i vaši istomišljenici nećete doći u priliku da predsjedavate Skupštinom, primite za sada moj skromni pozdrav.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Micko
07.01.2023-16:56 16:56

Bravo gospodine Cerovicu, svako postojanje prema vama i vašem dugogodišnjoj borbi za Crnu Goru i svim njenim vrijednosti , nazalost ovo Vase pismo gospodine Djurovic tesko da ce uticati na njen mentalni sklop i uverenja, odlično ste primetili da nije samo DF ekstremna i klerosovinisticka srpska stranka, vec da su to i Demokrate i Urs, telima vam sve najbolje u Novoj godini i da Jos dugo uzivamo u vašim ukazivanjima na namjere crkve Srbije i ostalih domaćih izdajnika na uništenju Crne Gore!

džudović
07.01.2023-18:38 18:38

Rajko je sve potanko objasnio i rekao je istinu. Koliko to može uticati na ovaj organizam sa prezimenom Đurović? Nikoliko, ona, njena partija i njihovi koalicioni partneri izgubili su davno osjećanje odgovornosti i stida. Većina od 41 zajedno sa SPC u Crnoj Gori su najbolje organizovana kriminalna grupa u Evropi finansirana iz Srbije i Rusije.

Rajko
07.01.2023-21:44 21:44

Brav o .

Murln
08.01.2023-06:13 06:13

Tako je Gospodine Cerovicu samo sto mi ovdje pricamo o djon obrazu doticne, te nazalost nece imati nikakvog odjeka u inace praznoj glavi

Bot
08.01.2023-06:48 06:48

Kod nas su stvari malo drugačije, u Vaša razmatranja nijeste elaborilali komunistički nakot, koji je sada okupljen uglavnom oko pro crnogorske ideologije, usmjerene na dalje napade na crkvu i poredak u društvu, otvoreno veličanje Satane i DPS-a.